Appie Baantjer

Albert Cornelis Baantjer, beter bekend als Appie, werd op 16 september 1923 geboren op Urk, dat in die dagen nog een echt eiland was. Zijn vader, een uit Harlingen afkomstige visser die na veel omzwervingen op Urk terechtgekomen was, huwde er de oudste dochter uit een Urker gezin van elf kinderen. Appie kreeg een streng calvinistische opvoeding. Een paar jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Amsterdam. Na de lagere school volgde hij aan de Frisoschool de driejarige ULO. Bert Swaanswijk, de latere dichter Lucebert, was er een van zijn klasgenoten.

Als jongste bediende van een handel in spijsoliën en vetten had hij eind jaren dertig 'een verschrikkelijke tijd'. Vaak was er niet eens tijd om te eten voor hij naar de avondschool ging. In 1942 nam hij, als twintigjarige vrijgezel, vrijwillig de plaats in van een collega, een vader van twee jonge kinderen, die door de Duitse bezetter was aangewezen voor tewerkstelling in Duitsland. Hij belandde op het hoofdkantoor van het Kruppconcern in Essen, in het hart van het Ruhrgebied, en mocht er zelfs kennismaken met de binnenkant van een Duitse cel toen bleek dat hij verlofbriefjes had vervalst. Na de bevrijding terug in Amsterdam, belandde hij min of meer in een vacuüm. Hij wilde weg uit Nederland en had zelfs al getekend om naar Indonesië te gaan toen zijn vader resoluut het roer in handen nam. Bij de Amsterdamse politie solliciteerde die naar een baan voor zijn zoon. Op een dag legde hij hem een oproep voor om op het hoofdbureau te verschijnen. Zo kort na de oorlog was er grote nood aan nieuwe agenten. Na een opleiding van nauwelijks een maand waarin hij alleen de meest elementaire zaken had geleerd, mocht Appie als diender de straat op.

In 1948 werd hij overgeplaatst naar de nieuwe Radio-, Auto- en Motordienst aan de Overtoom, meestal de vijf-maal-acht genoemd, het alarmnummer van de politie in Amsterdam. Over zijn ervaringen daar schreef hij samen met zijn collega Maurice van Dijk een boek dat in 1959 verscheen: 5 x 8...grijpt in! Politie-ervaringen uit de grote stad. Ze publiceerden het onder het pseudoniem A.C.M. Baandijk. Aangezien Baantjer het nooit heeft willen laten herdrukken, is het een collectors item geworden.

Na een opleiding tot rechercheur belandde hij op het bureau Warmoesstraat in het hartje van de oude binnenstad. De rosse buurt behoorde ook tot het terrein van dit bureau, dat ten tijde van zijn komst in 1954 circa 1100 misdaden per jaar te verwerken had. Twintig jaar later was dat aantal opgelopen tot 20.000. Niet minder dan achtentwintig jaar is Baantjer als rechercheur verbonden gebleven aan bureau Warmoesstraat. Door zijn humane, 'faire' optreden heeft hij zich in al die jaren zelfs bij de penoze geen echte vijanden gemaakt. In Uit het leven van een Amsterdamse diender en Een Amsterdamse rechercheur (beide uit 1979) heeft hij, via zijn alter ego Jurrian de Cock, een aantal van zijn ervaringen als agent en als rechercheur te boek gesteld.

Met het schrijven van verhalen over zijn belevenissen was hij echter al veel eerder begonnen, vooral uit onvrede met de verplichte processen-verbaal. Daarin kon hij op geen enkele manier kwijt hoe hijzelf de beschreven feiten onderging. Nadat hij door Bram Brakel, de politieverslaggever van De Telegraaf, bij Revue was geïntroduceerd, was dit blad bereid verhalen van hem te plaatsen. Dit was in 1962. Een aantal daarvan zou in 1963 verschijnen als Het mysterie van de doodshoofden. Omdat uitgever VNU er hoge verwachtingen van had werd Appie aangespoord om een roman te schrijven. Dat werd Een strop voor Bobby. Echter, VNU zag af van de uitgifte van Het mysterie van de doodshoofden omdat in Een strop voor Bobby hoeren voorkwamen, en dat was tégen de christelijke inslag van de VNU. Hierop stapte Baantjer over naar De Arbeiderspers, die Het mysterie van de doodshoofden publiceerde. Een strop voor Bobby verscheen in 1964 in een omnibus van twee andere auteurs (Moord tussen de buien door met Eli Asser en Theo Eerdmans). Toen Appie daarna werd gevraagd een serie detectives op te zetten rond eenzelfde hoofdpersoon, zag Baantjer in dat hij niet meer in de ik-vorm moest schrijven, maar een hoofdfiguur moest bedenken. Hij creëerde toen De Cock, de inmiddels -- mede door de televisieserie met Piet Römer als De Cock -- overbekende speurder met zijn ouden vilten hoedje en immer pijnlijke voeten, wars van fysiek geweld en vertrouwend op intuïtie en ervaring. De Cock kon echter niet alles alleen, dus daarom bedacht de auteur het personage Vledder, De Cocks rechterhand.

De naam 'De Cock' is gebaseerd op Den Haan, die op de Warmoesstraat werkte toen Baantjer begon te schrijven. Den Haan had in het verzet gezeten en werd daar 'Le Coq' genoemd (Frans voor 'de Haan'). Op het bureau Warmoesstraat werkte ook een jonge inspecteur die zich altijd voorstelde met 'Hock met ceekaa'. Appie voegde deze twee personen samen tot 'De Cock met ceeooceekaa', het personage dat voor een groot deel gebaseerd was op Baantjer zelf. De Cocks assistent Vledder is genoemd naar een rechercheur die dezelfde naam droeg.

Nadat de reeks van De Arbeiderspers stopte, stapte Baantjer over naar een nieuwe uitgeverij, De Fontein. Bij deze uitgeverij zijn ook Baantjers oude romans uitgegeven. Om ervoor te zorgen dat alle titels een beetje op elkaar leken, werden sommige 'oude' titels een beetje veranderd. Zo werd Een strop voor Bobby omgedoopt tot De Cock en een strop voor Bobby. De nummering van de De Cock-boeken loopt ook niet helemaal gelijk met de oorspronkelijke volgorde van zijn boeken.

Appie Baantjer was een veelgevraagd gast in radio- en televisieprogramma's, hij opende winkels, gaf lezingen of werd gevraagd voor signeersessies. Hij praatte net zo makkelijk als hij schreef, bleef altijd zichzelf en was bescheiden van aard. Hierdoor stond hij dicht bij zijn publiek: mensen schreven hem brieven, verzamelden zijn boeken en belden de uitgeverij om te vragen wanneer er weer een Baantjerboek zou uitkomen. Er zijn zelfs verhalen bekend van mensen die hun kinderen vernoemd hebben naar personages uit zijn boeken: zo is er bijvoorbeeld iemand in Nederland die gezegend is met de voornaam Vledder!

Veel van Baantjers boeken zijn via officiële kanalen vertaald in het Duits en Engels, maar er zijn ook al illegaal vertaalde uitgaven aangetroffen in Rusland, Polen, Hongarije, Korea en China.

Tot op het laatst kreeg Appie zijn inspiratie van de politie, en hield hij alle ontwikkelingen bij de politiekorpsen bij. Andere hobby's dan het schrijven waren zijn modeltreinen, het repareren van klokken en het maken van mozaïeken. Zijn dag begon vaak met een stevige wandeling langs het IJsselmeer met zijn hond, Nassa.

Van de boeken van Appie Baantjer werden meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht; een tot op heden nog steeds ongeëvenaarde prestatie voor een Nederlandse auteur. Op 29 augustus 2010 overleed de schrijver, na een kort ziekbed. Hij bleef tot het laatst vrolijk en goedlachs.

Appie Baantjer (181 titels)


De Cock en de zoete wraak (deel 79)

Paperback  •  Appie Baantjer, Peter Römer  

Het zoveelste spannende verhaal over misdaad in Amsterdam, opgelost door onze vertrouwde hoofdpersonen. Het plot is prima. Pure ontspanning!

Het is alweer het 79ste deel van de populaire thrillerserie over rechercheur De Cock, en ik heb deze, net als alle voorgaande delen, weer met veel plezier gelezen. Vanaf de eerste bladzijde neemt auteur Peter Römer je mee in de wereld van het Amsterdamse politiebureau. Prachtig ook zoals hij een beeld van het Amster...Lees verder

Aangeraden door de eci redactie
In rubriek


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bureau Raampoort - Seizoen 1

DVD  •  Appie Baantjer, Simon de Waal   

Bureau Raampoort speelt zich af op het gelijknamige Amsterdamse politiebureau in de Jordaan, w...


€ 19,90

€ 17,99

Je bespaart 10%

Tijdelijk niet voorradig We wachten op nieuwe voorraad van onze leverancier, er is nog geen precieze leverdatum bekend.

Baantjer 77 - De Cock en de vermoorde onschuld

Paperback  •  Appie Baantjer, Peter Römer  

Baantjer deel 77. 'De Cock en de vermoorde onschuld'. Peter Römer schrijft met succe...


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Cock en de onzichtbare moordenaar

Paperback  •  Appie Baantjer  

De Cock logeert met zijn vrouw een weekend in een Schevenings hotel. In de krant leest hij ove...


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Cock en de dood in gebed / 70

Paperback  •  Appie Baantjer  

De zeventigste en allerlaatste De Cock! Tijdens het verhoor van een junk krijgt De Cock de mel...


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 10,00

Overal elders € 12,50

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Cock en een recept voor moord

Paperback  •  Appie Baantjer   

De Cock is flink uit zijn humeur: zijn vrouw is ziek en krijgt volgens hem verkeerde medicijne...


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Cock en moord in triplo

Paperback  •  Appie Baantjer   

66 BAANTJER De Cock en moord in triplo In een rode regencape stuift de uiterst aantrekkelijke ...


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Cock en de broeders van de haat

Paperback  •  Appie Baantjer   

Het is vrijdag, voorlopig de laatste werkdag van rechercheur De Cock (met ceeooceekaa). Maanda...


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Cock en het dodelijk doel (deel 78)

Paperback  •  Appie Baantjer, Peter Römer  

Met vaart verteld, spannend verhaal. Baantjer verveelt nooit!

Het zal je gebeuren: je slaat de krant open en ziet je eigen overlijdensadvertentie staan. Daarmee begint het 78ste deel in de ‘De Cock’ serie van Appie Baantjer. Zou het nu nooit gaan vervelen? Ikzelf ben een groot fan, en was dat ook van de tv-serie, en heb van dit deel weer erg genoten. Het leest als een trein. A...Lees verder

Aangeraden door de eci redactie
In rubriek


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Baantjer 76 - De Cock en de Dode Diva

Paperback  •  Appie Baantjer  

Alweer nummer 76 in de reeks over rechercheur De Cock

De boeken over De Cock zijn altijd van zo’n heerlijke stabiele kwaliteit. Veel mensen zijn het nooit zat om over de moordzaken te lezen die De Cock, met c-o-c-k weet op te lossen. En eerlijk is eerlijk, ik snap dat wel. Deze eigenzinnige rechercheur staat toch altijd weer garant voor een mooi avontuur in het prachti...Lees verder

Aangeraden door de eci redactie
In rubriek


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Baantjer 75 - De Cock en het lijk aan de Amstel

Paperback  •  Appie Baantjer  

Deel 75 in de populaire Baantjer-reeks. Piet Römer vertolkte jarenlang de rol van De Cock, die...


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Cock en de rituele moord (deel 74)

Paperback  •  Appie Baantjer   

Baantjer 74! De Cock krijgt te maken met persoonlijke sores... Kort na elkaar worden er tw...


eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 7,99

Overal elders € 9,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis