175 jaar Nijgh & Van Ditmar

C.J. Aarts, M.C. van Etten • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 39,99

Overal elders € 49,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In 2012 bestaat Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 175 jaar en is daarmee de oudste algemene uitgeverij van Nederland en België. De geschiedenis van Nijgh & Van Ditmar geeft, behalve de eigen geschiedenis van een zakelijke onderneming, ook een weidse blik op de Nederlandse literatuur en de kunst van typografie en boekverzorging. In dit rijk geïllustreerde boek worden vele boekbanden, omslagen en titelpagina’s getoond.

Op 1 januari 1837 vestigt Henricus Nijgh zich als boekhandelaar te Rotterdam. In december van dat jaar geeft hij zijn eerste boek uit en daarmee is ook een nieuwe uitgeverij geboren. Nijgh richt in 1844 de ,Nieuwe Rotterdamsche Courant op en begint in 1846 een advertentiebureau. Hij is een van de eerste uitgevers van Multatuli en maakt naam met uitgaven van grote buitenlandse schrijvers als Charles Dickens, Heinrich Heine, Alexandre Dumas en Victor Hugo.
In 1864 verbindt H. Nijgh zich met W.N.J. van Ditmar en sinds 1 januari 1870 draagt de uitgeverij de naam van de beide firmanten: Nijgh & Van Ditmar. De firma wordt uitgebreid met een stoomsnelpersdrukkerij en richt zich op de markt van kranten, kalenders, prentbriefkaarten en geïllustreerde weekbladen, waarvan Wereldkroniek de bekendste is.
Rond 1920 beleeft Nijgh & Van Ditmar onder leiding van Doeke Zijlstra een tweede literaire bloeiperiode als zij werk uitbrengt van Carry van Bruggen, Cyriel Buysse en Louis Couperus.

In de jaren dertig domineert Nijgh & Van Ditmar de Nederlandse literatuur met auteurs als F. Bordewijk, Antoon Coolen, Albert Helman, Nescio, Maurice Roelants, Arthur van Schendel, J. Slauerhoff, S. Vestdijk en Gerard Walschap en met de uitgave van het tijdschrift Forum onder leiding van Menno ter Braak en E. du Perron.
Het bombardement op Rotterdam en de Duitse bezetting maken op ruwe wijze een eind aan dit glorietijdperk. Vanuit haar nieuwe vestiging in Den Haag consolideert de uitgeverij haar rijke fonds in de befaamde Nimmer Dralend Reeks en blijft zij nieuwe boeken publiceren van Bordewijk, Coolen en Vestdijk. In 1962 haalt de uitgeverij het avantgardistisch tijdschrift Gard Sivik binnen, met jonge auteurs als Armando, Bob den Uyl, Cornelis Bastiaan Vaandrager en Hans Verhagen, wat voor een korte literaire opleving zorgt.
Als in 1987 de uitgeverij naar Amsterdam verhuist breekt opnieuw een periode van voorspoed aan. Nieuwe auteurs van literatuur en non-fictie worden groot bij Nijgh & Van Ditmar, onder wie Frans Pointl, Lisette Lewin, Bart Vos, Ronald Giphart, Kees van Beijnum, Arnon Grunberg, Marja Pruis, Johannes van Dam, Stella Braam, Annejet van der Zijl, Robert Vuijsje en Bas Haring.

175 jaar na de oprichting heeft Nijgh & Van Ditmar een gevarieerd fonds van literatuur, biografieën, onderzoeksjournalistiek, muziekgeschiedenis en cabaret.

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

Auteur(s)C.J. Aarts, M.C. van Etten
UitgeverijNijgh & Van Ditmar
ISBN9789038894805
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's400
Verschijningsdatum
Afmetingen240 x 167 x 40 mm.
Gewicht1262 gr.  

Recent bekeken producten