1956: De Wereld In Opstand

Simon Hall • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 26,00

Overal elders € 32,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen

1956: De Wereld In Opstand is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Het jaar 1956 is een kantelpunt in de geschiedenis. Opstanden in Polen en in Hongarije, de Suezcrisis, uitbarstingen van antikoloniaal nationalisme in Afrika en het Midden-Oosten... De opstanden, rellen en crises die in 1956 wereldwijd voorkwamen, zijn geen losstaande gebeurtenissen. Ze hebben alles met elkaar te maken. Het jaar 1956 markeert het einde van de naoorlogse periode en is de voorbode van de protestcultuur van de jaren zestig.

Martin Luther King vatte in een speech in december 1956 het jaar zo samen: ‘De aanhoudende onlusten in Azië, de opstanden in Afrika, het nationalistisch verlangen van Egypte, het wapengekletter in Hongarije, de raciale spanningen in Amerika – het zijn de barensweeën van een nieuw tijdperk.’

Simon Hall vertelt het verhaal van de epische, globale worstelingen vanuit het oogpunt van de vrijheidsstrijders, de dissidenten en de talloze gewone mensen die de onderdrukkende en totalitaire regimes omver wierpen om er een nieuwe, betere wereld voor in de plaats te krijgen. Daarnaast kijkt hij naar de invloed op lange termijn van alle gebeurtenissen van dat jaar.

De jonge Engelse historicus Simon Hall studeerde in Sheffield en in Cambridge. Hij werkt tegenwoordig aan de Universiteit van Leeds en is gespecialiseerd in de geschiedenis van Amerika. Hij heeft meerdere wetenschappelijke boeken op zijn naam staan. 1956 ontstond vanuit een lange fascinatie met vrijheidsbewegingen en politiek protest.

Dit boek in de pers

Niet alleen de caleidoscopische compositie maakt 1956 bijzonder, ook de verhalen zelf. Hall besteedt vooral aandacht aan het dagelijkse leven tijdens de grote gebeurtenissen van 1956.  
NRC  

1956 de wereld in opstand van Simon Hall is fantastisch sociale geschiedenis.  
The Guardian  


Reviews & recensies

Waar anderen hard voor gestreden hebben moet met zorg gekoesterd worden.

"In 1956 zag je overal ter wereld gewone mensen hun stem verheffen, op straat komen, arrestatie riskeren, de wapens opnemen en hun leven verliezen in een streven naar meer vrijheid en een rechtvaardiger wereld... het was een epische strijd die de naoorlogse wereld zou transformeren." Was het toeval, of was er een diepere oorzaak die ertoe leidde dat op allerlei gebieden de gevestigde waarde werd onderuit gehaald. Zowel in de politiek, in de economie als in de interraciale verhoudingen, religie, kunst en populaire cultuur werden de geldende paradigma's onderuit gehaald. De jeugd eiste zijn plaats op in de maatschappij. In dat bijzondere jaar gebeurde alles tegelijk. Sommige verbanden die Simon Hall aanhaalt lijken vergezocht, maar hoe dan ook is het een feit dat de gebeurtenissen elkaar inspireerden en aanstaken. Nu, 60 jaar later, is het boeiend om terug te kijken, en te realiseren dat wat vandaag evident is, ooit door een generatie voor ons hard werd bevochten. En tegelijk ook het besef: waar anderen hard voor gestreden hebben moet met zorg gekoesterd worden.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over de jaren 50
  • boeken over oorlog

Details:

Auteur(s)Simon Hall
UitgeverijSpectrum
Vertaler(s)Fred Reurs
ISBN9789000338610
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's504
Verschijningsdatum
Afmetingen238 x 165 x 47 mm.
Gewicht899 gr.

Recent bekeken producten