Beter in beeld

F. Schouwstra • Paperback

€ 42,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In toenemende mate is er aandacht voor de aanpak van onveiligheid op het leefniveau van de burger. De politie speelt hierop in door gebiedsgebonden politiezorg. De twee pijlers van deze aanpak zijn probleemgericht werken en samenwerking met andere partners in de lokale veiligheidszorg. Gebiedsgebonden houdt niet alleen een geografische benadering in, het kan ook een doelgroepbenadering of een persoonsgerichte benadering omvatten. Ook steeds meer gemeenten kiezen voor een wijkgerichte aanpak, waarbij verschillende gemeentelijke diensten, hulpverleningsinstellingen en de politie op wijkniveau samenwerken. De groeiende interesse van veel gemeenten en politieregio's voor cameratoezicht in het publieke domein past in de roep om meer veiligheid op straat. Deze interesse sluit tevens aan bij de gebiedsgebonden aanpak van de politie en de wijkgerichte aanpak van de gemeente. Steeds meer gemeenten in Nederland hebben plannen om cameratoezicht in te voeren of gaan over tot het uitbreiden van bestaande cameralocaties. Met deze groeiende vraag en interesse in cameratoezicht rijst ook de vraag of het middel het doel heiligt. Cameratoezicht tast immers bij niet-integer gebruik al snel de grondrechten aan van de burger in het publieke domein. Daarnaast is het moeilijk een eenduidig antwoord te geven op de vraag of cameratoezicht effectief is in de bestrijding van overlast en criminaliteit.
Uit onderzoek blijkt dat cameratoezicht een positieve bijdrage kan leveren aan de veiligheid op straat mits er wordt voldaan aan bepaalde eisen. Beter in beeld biedt politiemedewerkers en gemeenteambtenaren die voor hun werk veel te maken hebben met cameratoezicht een uitgebreide toelichting over de juridische aspecten rond cameratoezicht. Daarnaast wordt uitgelegd wat de rollen en richtlijnen zijn voor de verschillende veiligheidspartners die betrokken zijn bij het cameratoezicht en verschaft het boek inzicht in een projectmatige opzet voor de implementatie en realisatie van cameratoezicht. Beter in beeld is ook een pleidooi voor een effectiever gebruik van het cameratoezicht als middel en een efficiëntere inzet van de betrokkenen. Evident is dat het succes van cameratoezicht voor een groot deel afhankelijk is van de kwaliteit van de cameraobservant!
Beter in beeld is ook zeer geschikt voor studenten Veiligheidskunde, Integrale Veiligheidszorg, Facility Management, Security Technology of een soortgelijke studie. Het geeft namelijk een eerste inzicht in de complexiteit van veiligheid en de juridische kaders waarbinnen gewerkt dient te worden.

Details:

Auteur(s)F. Schouwstra
UitgeverijReed Business
ISBN9789035241152
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's188
Verschijningsdatum
Afmetingen241 x 170 x 14 mm.
Gewicht368 gr.  

Recent bekeken producten