Boud

Eva Rovers • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 23,92

Overal elders € 29,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
De laatste bestelling was 3 dagen geleden.
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Goethe, Mick Jagger, eilanden, dodo's en eeuwenoude boeken: Boudewijn Büch liet Nederland kennismaken met de meest uiteenlopende onderwerpen en wist met zijn aanstekelijke enthousiasme literatuur en geschiedenis even toegankelijk te maken als popmuziek. Als kind had hij al ontdekt dat hij met verhalen in staat was het leven naar zijn hand te zetten. Uit atlassen, poëzie en rock & roll bouwde hij een eigen wereld op en sleurde daarin iedereen mee met wie hij sprak. Dat bezorgde hem invloedrijke vrienden, toegang tot de literaire wereld en heel veel aandacht. Maar zijn betoverende verhalen brachten hem ook talrijke demonen, die hij zijn leven lang moest bevechten. Eva Rovers kreeg exclusief inzage in Büchs persoonlijke archief, met dozen vol brieven, foto's en dagboeken. Daarmee begon een reis door een leven dat even onwaarschijnlijk als fantastisch was; een leven dat Büch transformeerde tot een literair spel met feit en fictie, dat hij tot de uiterste consequentie doorvoerde en dat jaren na zijn dood culmineerde in een grande finale. Eva Rovers schreef eerder de veelgeprezen biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, De eeuwigheid verzameld. Hiervoor ontving zij onder meer de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs. Over De eeuwigheid verzameld: 'Weet tot het eind te boeien door kunst, zakelijke besognes, privé en tijdgeest knap met elkaar te verweven.' Trouw 'Een uitzonderlijk boek. Zeer leesbaar ondanks de hoge informatiedichtheid.' De Groene Amsterdammer 'Een voorbeeldige en boeiende biografie (...), een meeslepend verhaal.' Vrij Nederland **** 'Voor Büch waren leven en literatuur onderdeel van dezelfde caleidoscopische verzameling, waar hij naar hartenlust facetten aan toevoegde zodat er telkens nieuwe verbindingen ontstonden. Zijn brieven en dagboeken waren onlosmakelijk verbonden met de interviews die hij gaf, de boeken die hij schreef en de programma's die hij maakte. Met ieder boek, ieder gedicht, ieder interview en met iedere column, brief en dagboekpassage lijkt hij gewerkt te hebben aan zijn eigen totaaltheater: de Comédie Büchienne.'

Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Intrigerende biografie van een bijzondere dichter, romancier, televisiemaker en verzamelaar. Een bijzonder mens tot op het bot ontleed.

O wat herinner ik me Boudewijn Büch nog goed! Het enthousiasme waarmee hij boeken aanprees op tv, of verre reizen maakte en beschreef waar hij allemaal geweest was. Op een jongensachtige, springerige onconventionele manier, heel erg aansprekend voor de jonge kijker die ik toen was. Maar Boudewijn Büch was ook een fantast, en een beschrijving van zijn leven levert een fascinerend beeld op van een culturele alleseter, die zijn loopbaan als dichter begon en als televisiepersoonlijkheid eindigde. Maar ook iemand die een eigen beeld schiep van de persoon die hij was. ‘Als ik beroemd word, word ik gelukkig’, heeft hij gedacht. En voor dat beroemd worden had hij veel over. Zeggen dat hij pedofiele neigingen had. Een zoon verzinnen, die op een gegeven moment ook nog overleed. Büch kon op een gegeven moment niet meer terug en moest consequent gaan leven met deze verzinsels. Is hij een patiënt? In elk geval speelde Buch een bizar spel, waarin hij van zijn leven een kunstwerk wilde maken. Maar hij verloor al z’n vrienden, want voor vriendschap heb je openheid nodig, en dat kon Büch niet meer geven. Toch is het hem gelukt om een breed publiek de interesse voor literatuur, geschiedenis en poëzie nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk eindigde hij volkomen eenzaam, tussen zijn immense verzameling boeken. Dit is een portret van een man die geprobeerd heeft om regisseur te zijn van zijn eigen leven. Intrigerend!

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Details:

Auteur(s)Eva Rovers
UitgeverijBert Bakker
ISBN9789035137424
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's576
Verschijningsdatum
Afmetingen236 x 164 x 47 mm.
Gewicht1050 gr.  

Recent bekeken producten