De geniale vriendin

Elena Ferrante • Paperback eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 12,00

Overal elders € 15,00

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De laatste bestelling was 19 uur geleden.
Bestellen

De geniale vriendin is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Deel 1 van de Napolitaanse romans

Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

‘De momenten waar het echt om draait in het leven, dat zijn er maar een paar. De gebeurtenissen waardoor we zijn geworden wie we zijn, staan als een brandmerk in onze ziel geschroeid. We kunnen er nooit van loskomen. Hooguit kunnen we ze beschrijven. Dat is het verhaal van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante.’ De Groene Amsterdammer

‘Als ik Elena Ferrante lees, kan ik niet meer stoppen.’ The New Yorker

‘Zoveel beter dan goed. *****’ De Standaard

‘Een prachtig beschreven vriendschap.’ VROUW

‘Ferrante weet met rake typeringen elk personage tot mens van vlees en bloed te maken. ****’ Leeuwarder Courant
 
‘Net zo heftig als een uitbarsting van de Vesuvius.’ La Repubblica

‘Ferrante concentreert zich op een postzegel die ze uitvergroot tot wereldformaat. ****’ NRC Handelsblad

‘Zadie Smith is fan – en wij ook.’ Vogue

Nu gratis verzending

Dit boek in de pers

Een uniek project, doorleefd en empathisch, dat zich opmaakt voor de sprong van geheimtip naar wereldwijde bestseller, na de jubelende ontvangst in Amerika en het commerciële succes in Italië: intussen zijn ruim een miljoen exemplaren verkocht, staan er 27 vertalingen op stapel en maakt de hashtag #Ferrantefever furore op Twitter  
Humo  

Elena Ferrante maakt indruk met haar gedetailleerde psychologische dubbelportret en met de prikkelende evocatie van een Napolitaanse volkswijk in de jaren vijftig.  
NRC  

Lila doorziet dat achter elk vleiend woord en vriendelijk gezicht een valkuil ligt, waardoor de spanning als sluimerende Vesuvius onder elke scène voelbaar is. De onvermijdelijke eruptie doet denken aan het slot van The godfather.  
Het Parool  

Er zijn momenteel vele fantastische Italiaanse schrijvers, maar er kan er slechts één zo geweldig vertellen en dat is Elena Ferrante. De kunst van het vertellen in optima forma!  
Hebban.nl  

De geniale vriendin is veel meer dan een portret van het leven in een arme volkswijk in Napels. Ferrante weet met rake typeringen elk personage tot mens van vlees en bloed te maken. Kalm maar meedogenloos legt ze de verhoudingen bloot, die worden gewogen in macht, geld en eer.  
Dagblad Van Het Noorden  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Mooi en soepel geschreven verhaal over twee vriendinnen tegen de achtergrond van het leven in kleurrijk Italië.

Wat een mooi boek, en wat een aansprekend verhaal. Over twee vriendinnen die zowel elkaars evenbeeld als elkaars tegendeel zijn. De een trekt de wijde wereld in, de ander blijft in de Napolitaanse achterbuurt wonen. Stof genoeg voor een magisch melodrama waarin vele dilemma’s langskomen. Mooi en soepel geschreven, terwijl de vrouwenproblematiek heel aansprekend is. Ik heb erg genoten van de specifieke Italiaanse sfeer, eigenlijk dezelfde als in de film Novecento. Soms denk je: is dit werkelijkheid? Jazeker, zo ging het er in Italië aan toe, heel apart en typisch. Mooi dat de Italiaanse geschiedenis is beschreven vanuit het standpunt van vrouwen. Ik kijk uit naar de volgende delen!

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over vriendinnen
  • Italiaanse auteurs

Details:

Auteur(s)Elena Ferrante
UitgeverijWereldbibliotheek
Vertaler(s)Marieke van Laake
ISBN9789028425088
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's334
Verschijningsdatum
SerieNapolitaanse romans
Afmetingen210 x 134 x 28 mm.
Gewicht432 gr.  

Recent bekeken producten