De gevleugelde

Arthur Japin • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 10,00

Overal elders € 12,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

De gevleugelde is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Grote roman over de allereerste vliegenier

Alberto Santos-Dumont, zoon van een steenrijke koffieplanter, groeit op in de afgelegen binnenlanden van Brazilië. Hij droomt ervan te kunnen vliegen zoals de helden in de boeken van Jules Verne. Wanneer hij ontdekt dat die avonturen verzonnen zijn, legt hij zich daar niet bij neer. Hij vertrekt naar Parijs, zet de werkelijkheid naar zijn hand, en wordt de eerste mens die door de wolken navigeert. De ware geschiedenis van deze vergeten pionier en zijn gestolen hart voert van Zuid-Amerika naar de Parijse belle époque.
Hoe verbeeldingskracht en passie de wereld kunnen veranderen!

Dit boek in de pers

Japin pent het met veel vertelplezier neer.  
De Standaard  

Zwierige historische romans, is het onverslijtbare handelsmerk van Arthur Japin.  
De Morgen  

Alle anekdotes, gevoelens en gebeurtenissen, van zijn vaders Franse afkomst tot zijn moeders bewondering voor pioniers, van zijn introverte eenzelvigheid als jongen en het feit dat zijn moeder hem leert breien, álle elementen in het verhaal staan nadrukkelijk in dienst van wie Santos-Dumont uiteindelijk zou worden – een doortastende, mondaine uitvinder, die tot grote hoogten stijgt, maar eenzaam te gronde gaat aan een onmogelijke liefde. Alles past bij de karaktertrekken die de tragische, romantische held die Japin van hem maakte, en dat maakt de meedeinende lezer wat lui.  
NRC  

Overbodig te zeggen dat De gevleugelde niet Japins beste roman is. Af en toe lees je een fijne zin, maar de thematiek die wil dat verbeelding ons vleugels geeft, blijft net als de schrijfstijl, vlak, onuitgewerkt en kitscherig. Zelfbedachte woorden als ‘giergeilend’ en ‘schrikschuchter’ maken het debacle alleen maar erger.  
De Volkskrant  

Onweerstaanbaar portret van een hemelbestormer. Spannend, duizelingwekkend, eloquent.  
De Telegraaf  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

,,Het leven van de man die vliegen wilde, bestond vooral uit vallen,''

In een interview in het AD over De Gevleugelde kan Arthur Japin het niet treffender samenvatten. Want zijn hoofdpersoon wil zo graag vliegen, maar valt eigenlijk alleen maar. De Gevleugelde is opnieuw een echte Japin: een historische roman met autobiografische kenmerken en veel kwellingen, waarin we nooit raar op hoeven kijken als een traumatische jeugd aan de wieg staat van al dat lijden. En gelukkig maar, want Japin lezers weten dat deze ingrediënten vele schitterende uren wegdromen voorspellen. Japin houdt je stevig vast en dit keer ontmoet je de Braziliaan-Fransman Alberto Santos-Dumont (1873-1932) wiens levensverhaal direct tot de verbeelding spreekt. Japin in het AD over zijn hoofdpersonage: ,,Santos-Dumont groeide als kind op in het oerwoud van Brazilië, las daar de boeken van Jules Verne, maar niemand had hem verteld dat die verhalen niet echt waren. Toen zijn vader stierf, kreeg hij een enorme erfenis. Hij vertrok naar Parijs, maar raakte flink teleurgesteld: het was niet de wereld waarop hij had gehoopt toen hij Jules Verne las.'' Het is een heerlijke speelbal voor Japin, die wereld van luchtballonnen. Dan met mand eronder, dan weer zonder. Bestuurbaar en onbestuurbaar. Je ontdekt wat bamboestokken en pianosnaren allemaal nog meer kunnen in een mensenleven. En de beschrijvingen van Santos-Dumont die maar neerstort en neerstort doen je begrijpen waarom Japin hem koos voor zijn nieuwste boek. De Gevleugelde is opnieuw een rake vereenwording met Japin’s jeugd, waarin hij zich veelal terugtrok in zijn fantasiewereld. Gezegend is hij met zijn fantasie en wij geraakt.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over Zuid Amerika
  • waargebeurde verhalen

Details:

Auteur(s)Arthur Japin
UitgeverijDe Arbeiderspers
ISBN9789029511179
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen216 x 136 x 26 mm.
Gewicht406 gr.  

Recent bekeken producten