De jongen die ontsnapte

Lindsay Hawdon • Paperback

€ 17,99

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

De jongen die ontsnapte is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

'De jongen die ontsnapte komt heel dicht bij de werkelijkheid. Aangrijpend en beklemmend. De parallellen met mijn eigen geschiedenis zijn groot: de spanning, de honger, de onzekerheid en het verdriet. Ik heb het in één adem uitgelezen.' Zoni Weisz, overlevende van de zigeunerholocaust en lid van het Nederlands Auschwitz Comité

De jongen die ontsnapte van Lindsay Hawdon is een ontroerende roman over een zigeunerjongen die zijn familie verliest in de Tweede Wereldoorlog. De Roma zijn een volk dat onder het naziregime genadeloos werd vervolgd.

Oostenrijk, 1942. De achtjarige Jakob rent op stoffen schoenen het bos in. In de ene hand houdt hij een steen geklemd, in de andere een kistje. Zijn ouders zijn voor zijn ogen neergeschoten door Duitse soldaten. Jakob overleeft, maar in zijn hart bewaart hij een verschrikkelijk geheim.

'Wat wonderlijk dat een boek je zo dicht op de huid kan zitten.' Loretta Schrijver, eci.nl

Dit boek in de pers

De sprookjesachtige toon van het boek en de thema's van hoop en schoonheid passen perfect bij de poëtische schrijfstijl van Hawdon.  
The Independent  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Wat wonderlijk dat een boek je zo dicht op de huid kan zitten. 

Ik kreeg het verzoek of ik een boek wilde lezen, nog vóór het op de markt kwam.  Ja natuurlijk wil ik dat! ‘De jongen die ontsnapte’ is het debuut van de Engelse Lindsay Hawdon en gaat over de ontberingen van de 8-jarige zigeunerjongen Jakob die zijn familie verliest in de Tweede Wereldoorlog. We zouden het bijna vergeten: ook honderdduizenden zigeuners werden vervolgd en vermoord door de nazi’s. Een onderbelicht hoofdstuk in de geschiedenis. Nieuwsgierig begon ik op een zaterdagochtend aan het manuscript om het pas zaterdagavond laat weg te leggen toen ik het uit had. Wat een mooi verhaal en wat prachtig geschreven! Een fijn langzaam opgebouwd familieverhaal. In het kort: De kleine Jakob vlucht voor de nazi’s in het winterse Oostenrijk van 1944. Het verhaal wordt afgewisseld met de levensloop van zijn moeder en haar welgestelde en moeizame leven in Engeland, begin jaren 30. Bijzonder om te lezen over de onverwoestbare liefde tussen Jakobs Britse moeder en zijn vader, een zigeuner. En ook verschrikkelijk, de waanzin van een oorlog, de stelselmatige pijn, angst en vernederingen van de slachtoffers. En hoe verbazingwekkend dan toch, dat “de mens het onverdraaglijke kan verdragen”. Een quote van één van de personages. Wat wonderlijk dat een boek je zo dicht op de huid kan zitten. En ik denk niet bij mij alleen.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over zigeuners
  • meeslepende verhalen over de oorlog

Details:

Auteur(s)Lindsay Hawdon
UitgeverijLuitingh Sijthoff
Vertaler(s)Fons Oltheten
ISBN9789024565849
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen215 x 140 x 29 mm.
Gewicht451 gr.

Recent bekeken producten