De multiculturele persoonlijkheid als gevolg van adoptie en migratie

I. Ypenburg • Paperback

€ 20,25

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

"Iedereen met meer dan één cultuur in zijn achtergrond heeft een multiculturele persoonlijkheid.
Dat is geen ziekte, afwijking, of buitengewone gave. Het betekent dat je identiteit en van daaruit je persoonlijkheid gevormd is door grotendeels onbewuste invloeden vanuit meer dan één cultuur. Dit is het geval bij alle kinderen en kleinkinderen van immigranten en bij intercultureel geadopteerden, zelfs al heb je maar één buitenlandse oma, of kwam je al naar Nederland toen je vier dagen oud was. Bij de één zijn de Nederlandse invloeden wat sterker, bij de ander de buitenlandse invloeden. Door de natuurlijke behoefte ergens bij te horen kies je onbewust voor de dominante cultuur: de Nederlandse. Daarmee vergeet je een stuk van jezelf. Veel hindernissen die je in je leven tegenkomt zijn daartoe te herleiden. Niettemin hebben ¿multicultureel¿ en ¿kansarm¿ in dit boek niets met elkaar te maken. Leren begrijpen wie je bent is de basis van een evenwichtige en gelukkige levensloop: met toegenomen zelfkennis kun je leren keuzes te maken die aansluiten bij wie je bent.

De geschiedenis, de cultuur, de situatie rondom de zwangerschap van de moeder en de aard en kwaliteit van de interactie met de omgeving in de allervroegste babytijd zijn factoren die voor een groot deel al bepaald hebben wie je gaat worden, nog voor je goed en wel beseft dat je bestaat. Op basis van multidisciplinair literatuuronderzoek, oriënterende gesprekken, briefwisseling en achttien interviews met mensen die van uiteenlopende invalshoeken met dit thema te maken hebben, laat 'De Multiculturele Persoonlijkheid' zien hoe het mogelijk is dat cultuur doorwerkt in de identiteitsontwikkeling van mensen die zich nauwelijks met hun achterliggende cultuur bezighouden of identificeren en belicht het tevens de betekenis hiervan voor de samenleving als geheel.

'De Multiculturele Persoonlijkheid' is ingedeeld volgens de vier jaargetijden, elk geïllustreerd met Chinese poëzie en opgebouwd rondom de verhalen van een geadopteerde jonge vrouw en van een kleindochter van immigranten. Het is wetenschappelijk gefundeerd, maar zeer toegankelijk geschreven met veel praktijkvoorbeelden en citaten uit interviews. Het geeft handreikingen voor de mensen waarover het gaat en aanbevelingen voor ouders, organisaties en instanties die met multiculturele mensen te maken hebben.

Irene Ypenburg is publicist en kunstenaar. Zij was hoofdredacteur van de nieuwsbrief van de European Council for High Ability en oprichter en gedurende zes jaar hoofdredacteur van VOORUIT, periodiek over hoogbegaafdheid voor basisscholen. Ze was mede-organisator van het Negende Wereldcongres van de World Council for Talented and Gifted Children in 1991 en werkte als freelance journalist voor NRC, Het Parool, Trouw en Intermediair, met als voornaamste onderwerpen psychologie, onderwijs, ontwikkelingsprojecten in de derde wereld en hoogbegaafdheid. Samen met prof. dr. F.J. Mönks schreef zij Hoogbegaafde kinderen thuis en op school, dat in acht talen vertaald is."

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

Auteur(s)I. Ypenburg
UitgeverijGorcum, Koninklijke Van
ISBN9789023245025
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's236
Verschijningsdatum
Afmetingen240 x 157 x 13 mm.
Gewicht373 gr.  

Recent bekeken producten