De Nieuwe mens

Auke van der Woud • Hardcover eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 19,96

Overal elders € 24,95

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In de late negentiende eeuw steeg de materiële welvaart spectaculair, en de mensen gingen anders kijken, ervaren en denken. Zo ontstond de nieuwe cultuur die tot op de dag van vandaag als de moderne wordt gezien. In de oude beschaving stond het streven naar 'het hogere' voorop, de hoogste waarden waren immaterieel, 'geestelijk'. De nieuwe cultuur kwam met andere, heel aardse waarden en normen. Die werden massaal omarmd, het eerst en vooral in de grote steden. Daar waren de spraakmakende winkels, de verbluffende horecaconcepten, de eerste bioscopen, daar waren alle nouveautés te zien. In deze nieuwe cultuur werd het concrete, het materiële, belangrijker dan het ideële. Het hebben van spullen en een goede gezondheid werden de bronnen van geluk. Auke van der Woud beschrijft de culturele revolutie zoals die plaatsvond in de etalages, in de cafés, de theaters en de bioscopen, de musea en bij de monumenten, de badplaatsen, de nieuwe modieuze bloemen en planten, in de scholenbouw en de nieuwe stadswijken. Dit machtige panorama toont de bakermat van de nieuwe mens. Auke van der Woud was hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis. Een nieuwe wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland (2006, tiende druk 2013) won de Libris Geschiedenisprijs 2007. Een koninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw (2010) stond op de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs 2011. Over Een nieuwe wereld: 'Auke van der Woud schreef op een fenomenale wijze de geschiedenis van het veranderende Nederland, met de gedrevenheid van iemand die weten wil wat er werkelijk gebeurd is.' DE VOLKSKRANT 'Van der Woud laat haarfijn zien hoe deze samenleving is ontstaan, en welke krachten daarin werkzaam zijn. Zijn boek is verplichte kost voor iedereen die zich wil mengen in het huidige debat over de "moderniteit".' HISTORISCH NIEUWSBLAD Over Koninkrijk vol sloppen: 'Geen historicus laat je zo met frisse ogen naar het heden kijken als Auke van der Woud.' ELSEVIER 'In Koninkrijk vol sloppen zet Van der Woud andermaal het beeld van het Nederlandse verleden op zijn kop.' VRIJ NEDERLAND

Dit boek in de pers

Wederom indrukwekkend!  
NRC  

Van der Wouds heldere stijl en vele originele voorbeelden maken De nieuwe mens tot een schitterend boek.  
De Volkskrant  

Van der Wouds pleidooi overtuigt.  
Trouw  

Van der Woud laat haarfijn zien hoe deze samenleving is ontstaan, en welke krachten daarin werkzaam zijn. Zijn boek is verplichte kost voor iedereen die zich wil mengen in het huidige debat over de moderniteit.  
Historisch Nieuwsblad  


Reviews & recensies

Een heftige breuk tussen oud en nieuw op toegankelijke manier uiteengezet

Wij zijn opgegroeid in een visuele cultuur, we weten eigenlijk niet beter. Maar dat is niet altijd zo geweest, en er was zelfs een revolutie nodig om van de “oude” wereld los te breken, zo betoogt Auke van der Woud, voormalig hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis, in ‘De nieuwe mens’. Hij zet op zeer heldere en toegankelijke manier uiteen dat nog maar iets meer dan een eeuw geleden onze maatschappij op verschillende gebieden in een stroomversnelling raakte. Een van de meest tastbare veranderingen die inzette was de exponentiële stijging van het welvaartsniveau, en daarmee de mogelijkheid dingen te kopen, die je eerst kon bewonderen in nieuwe winkels. De steden waren het toneel van de grootste zichtbare veranderingen in dit opzicht: daar kon je de nieuwste films zien en naar de hipste restaurants gaan. En natuurlijk je eigen materiële weelde uitbreiden. Dit was ook de tijd waarin het tegenwoordig zo gevreesde concept infostress ontstond. De mens werd een consument en is dat meer dan een eeuw later nog steeds. De breuk met de “oude” wereld, waarin immateriële, “hogere” zaken het belangrijkst waren, werd destijds niet opgemerkt in de vaart der dingen. Pas nu zien geschiedkundigen wat een heftige periode het is geweest. Een zeer onderhoudend, zorgvuldig geschreven boek dat een ware eye-opener voor mij is geweest.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Auke van der Woud
UitgeverijPrometheus Bert Bakker
ISBN9789035142916
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's336
Verschijningsdatum
Afmetingen235 x 160 x 27 mm.
Gewicht708 gr.  

Recent bekeken producten