De pracht van priemgetallen

Paul Levrie, Rudi Penne • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 14,36

Overal elders € 17,95

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Wie als eerste een priemgetal van minstens 100 miljoen cijfers vindt, krijgt een prijs van 150.000 dollar. Het grootste bekende priemgetal tot op heden telt 17.425.170 cijfers. Waarom zijn priemgetallen zo belangrijk? Wat maakt ze zo intrigerend? Je komt ze tegen op de onverwachtste plaatsen: bij onlinebankieren, in de voortplantingscyclus van cicaden, bij pogingen om contact te leggen met buitenaardse wezens, en zelfs in titels van bestsellers. Priemgetallen zijn de bouwstenen van alle getallen en worden al meer dan 2000 jaar grondig bestudeerd. Maar tot dusver weigeren ze hun geheim prijs te geven, want ze blijken even onvermijdelijk als onvoorspelbaar. Dit boek vertelt, met de nodige humor, de geschiedenis van de langste zoektocht ooit, een zoektocht naar verborgen patronen in schijnbare willekeur. Maar het verhaalt vooral de lotgevallen van de vaak kleurrijke helden wier leven grotendeels in het teken stond van hun passie voor priemgetallen. Het boek is geschreven voor niet-wiskundige lezers die heimelijk toch geïntrigeerd zijn door dit mysterieuze vak, de koningin van de wetenschappen, dat treffend beschreven wordt in het voorwoord van Jean Paul Van Bendegem. Paul Levrie (1959) promoveerde in 1987 aan de ku Leuven. Hij is in het bijzonder geboeid door de didactiek en de geschiedenis van de wiskunde. Levrie is tevens redacteur van Pythagoras, het wiskundetijdschrift voor jongeren. Rudi Penne (1964) promoveerde in 1992 aan de Universiteit Antwerpen in een schemerzone tussen zuivere wiskunde en mechanische toepassing. Beide auteurs doceren nu wiskunde aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Levrie en Penne bloggen voor het maandblad Eos en geven populariserende lezingen om hun liefde voor wiskunde met anderen te delen en ze ervan te overtuigen dat hun vak best sexy kan zijn. 'Penne en Levrie noemen getaltheorie een gevaarlijke dolle hond en vergelijken het getal 1 onbekommerd met dwergplaneet Pluto. Als geen ander weten zij u te bijten met de pracht van de priemgetallen.' Ionica Smeets, wiskundemeisje de Volkskrant

Dit boek in de pers

Penne en Levrie noemen getaltheorie een gevaarlijke dolle hond en vergelijken het getal 1 onbekommerd met dwergplaneet Pluto. Als geen ander weten zij u te bijten met de pracht van de priemgetallen.  
De Volkskrant  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Het mysterie van de priemgetallen ontvouwt!

Het begint wat mij betreft al goed, de hoofdstukken zijn met priemgetallen genummerd. Dit geeft ook meteen de gehele toon van het boek weer: speels, intelligent en zeker niet saai of droog. Het is dan ook speciaal geschreven voor de lezer die niet alles weet van wiskunde. De pracht van priemgetallen vereist wel concentratie, want het onderwerp is zeker niet simpel. Gelukkig begeleiden wiskundigen Paul Levrie en Rudi Penne de lezer stapsgewijs door niet alleen de theorieën over priemgetallen, maar ook de geschiedenis van de theorieën. Er staan ook veel grappige anekdotes in het boek. Een geestig, informatief boek over een van de moeilijkste wetenschappen die bestaat..

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Details:

Auteur(s)Paul Levrie, Rudi Penne
UitgeverijPrometheus Bert Bakker
ISBN9789035138636
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's192
Verschijningsdatum
Afmetingen200 x 126 x 15 mm.
Gewicht233 gr.  

Recent bekeken producten