De stamhouder

Alexander Münninghoff • Hardcover eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 15,96

Overal elders € 19,95

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

De stamhouder is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Art Rooijakkers: Een duizelingwekkende familiegeschiedenis van drie generaties.

Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Pozna werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg. Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder. Alexander Münninghoff (Pozna, 1944) is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie. De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen. 'Een overweldigend boek, geschreven met beheerste passie en subtiele humor. Ik heb het ademloos uitgelezen.' ANNA ENQUIST

Dit boek in de pers

Een turbulente familiegeschiedenis  
De Standaard  

Schokkend familieverhaal met onderkoelde humor gebracht  
De Volkskrant  

De stamhouder is een kroniek, lezend als een meeslepende roman, die zich ook internationaal kan meten met de allergrootsten.  
De Telegraaf  

De stamhouder is een boek dat elke schrijver jaloers en de lezer dankbaar maakt.  
De Groene Amsterdammer  

Een overweldigend boek, geschreven met beheerste passie en subtiele humor. Ik heb het ademloos uitgelezen.  
ANNA ENQUIST  

Dit is een verbijsterend boek! Ik heb het ademloos gelezen.  
MAARTEN 'T HART  

Dit is honderd jaar eenzaamheid uit de Lage Landen, dit is het verdriet van Europa. Dit is Toergenjev.  
DE CORRRESPONDENT  

Meesterwerk  
TIM KRABBÉ  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Een duizelingwekkende familiegeschiedenis van drie generaties

Een wonderbaarlijke familiegeschiedenis. Met zoveel bijzonderheden in één familie, dat wanneer het fictie was, het compleet ongeloofwaardig zou overkomen. Maar dit is geen fictie. Dit is het verhaal van de familie van Alexander Münninghoff, journalist en Ruslandkenner. Inmiddels 70 jaar oud beschrijft hij zijn familiegeschiedenis met een zekere gelatenheid. Met humor ook. Wat het zware verhaal heel prettig te lezen maakt. Vol vaart en aanhoudend interessant. Zijn gehaaide opa, multimiljonair in Riga, oorspronkelijk van Nederlandse afkomst. Zijn oma, de Russische gravin. Zijn vader de SS’er tijdens WOII. Zijn moeder, nooit echt geaccepteerd door zijn grootvader. En dan nog zijn eigen levensverhaal dat begint bij zijn geboorte tijdens een bombardement, een vlucht naar Nederland na de oorlog, een ontvoering naar Duitsland door zijn moeder, weer terugontvoerd door zijn vader. Dit zijn de hoofdingrediënten voor een indrukwekkende familiegeschiedenis, die je niet snel weer zult vergeten. Duizelingwekkend en ontroerend. Lezen dus!

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over familiegeschiedenissen
  • serieuze verhalen over serieuze onderwerpen

Details:

Auteur(s)Alexander Münninghoff
UitgeverijPrometheus Bert Bakker
ISBN9789035142268
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen222 x 149 x 37 mm.
Gewicht591 gr.  

Recent bekeken producten