De traagheid

Milan Kundera • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 12,76

Overal elders € 15,95

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In traagheid komt Kundera terug op een constellatie van thema's die hij eerder had behandeld in Het boek van de lach en de vergetelheid: snelheid versus traagheid, extase versus bedachtzaamheid, vergetelheid versus herinnering. Rond die tegenpolen zweven tal van kleinere thema's en motieven, die zich allemaal rond een van beide polen scharen: orgasme versus genot, verveling versus ledigheid, praten versus luisteren, exhibitionisme versus intimiteit. Wat Kundera's analyse van de moderne wereld laat zien is dan ook niet zozeer dat de mensen van nu anders zijn dan die van vroeger, als wel dat ze door de loop die de wereld heeft genomen in een andere rol zijn gedwongen. Of liever gezegd zijn ze door het wegvallen van bepaalde morele en fysieke beperkingen geheel vanzelf in die rol terechtgekomen, zoals water altijd het laagste punt opzoekt.

Dit boek in de pers

Scherpzinnig analyseert Kundera de moderne politieke, wetenschappelijk elite, die hij ziet als dansers, dansers voor een camera, alleen geïnteresseerd in hun eigen roem, om wille waarvan ze in het licht van de televisielampen de meest nobele, altijd "politiek-correcte" dingen roepen, terwijl ze van die dingen helemaal niets weten. Geen wonder dat Kundera met liefde teruggaat naar de achttiende eeuw, de tijd van de Verlichting, toen de libertijnse ideeën van Sade en anderen iets betekenden, terwijl alle fysieke onbeschaamdheden van nu slechts gericht zijn op onmiddellijke bevrediging: het orgasme.  
De Volkskrant  

Kundera formuleert nu de wet van Kundera: hoe langzamer het gebeuren, des te intenser de herinnering. En omgekeerd: hoe sneller men leeft, hoe makkelijker men vergeet. Waar zijn de flaneurs gebleven, die grasduinend en zonnekloppend door het leven slenteren?  
De Morgen  

Details:

Auteur(s)Milan Kundera
UitgeverijAmbo
Vertaler(s)Joop van Helmond
ISBN9789026318894
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's123
Verschijningsdatum
Afmetingen207 x 136 x 16 mm.
Gewicht232 gr.

Recent bekeken producten