De verwoestingen van Rusland

Hans Oversloot • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 15,99

Overal elders € 19,99

Nog niet verschenen, verwacht vanaf 16-02-2017

De laatste bestelling was 5 dagen geleden.
Reserveer Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Zjirinovski verwijt Prochorov en de andere oligarchen Rusland te hebben verwoest: in 1998 waren zij steenrijk, maar was Rusland bankroet. De communisten verwijten Gorbatsjov de ussr te hebben vernietigd en wrijven Jeltsin aan in het nieuwe Rusland de rijken machtig te hebben gemaakt. Oligarchen beschuldigen de communisten ervan Rusland zeventig jaar lang te hebben kapot geregeerd en uit te zijn op de kans hun fouten te herhalen.
En onder Poetin? Onder Poetin ging bijna alles beter, leek het. Onder zijn bewind werd het land weer zo rijk als het ooit (in 1989) was. Hij voorkwam dat het land verder uiteenviel. Hij legde de macht van de oligarchen aan banden, de staat verhief zich, en Rusland werd een ‘geleide democratie’. Men misgunt de Russische Federatie zijn successen, meent Moskou. Poetin, Zjoeganov en Zjirinovski, vereend in hun afkeer van een gemeenschappelijke vijand, beschuldigen thans het Westen ervan uit te zijn op de verwoesting van
Rusland.

Reviews & recensies

Je komt erachter waarom Moskou het Westen als vijand nodig heeft.

Hans Oversloot geeft met 'De verwoestingen van Rusland' een compleet overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen in de Sovjet-Unie en Rusland in de periode grofweg van de communistische Brezjnev in de jaren '60 tot de "democratische" Poetin vandaag. Op toegankelijke wijze zet hij uiteen waarom in het huidige Rusland door Moskou behoefte is aan een gezamenlijke vijand, het Westen. Het Russische politieke toneel wordt momenteel gedomineerd door een spanningsveld van beschuldigingen. De Russische extreemrechtse politicus Vladimir Zjirinovski beschuldigt de oligarchen, onder wie Michail Prochorov, ervan dat zij Rusland verwoesten. Toen zij in de jaren '90 in korte tijd schatrijk werden in de olie, zware industrieën en mijnbouw raakte Rusland in een diepe financiële crisis. Volgens de communisten was het Michail Gorbatsjov die de Sovjet-Unie heeft vernietigd en is het Boris Jeltsin geweest die er juist voor heeft gezorgd dat de oligarchen zo rijk en machtig werden. De oligarchen op hun beurt beschuldigen de communisten ervan dat zij, na eerst zeventig jaar lang Rusland kapot te hebben gemaakt, daar nu opnieuw op uit te zijn. Poetin wordt momenteel gezien als de leider die ervoor heeft gezorgd dat Rusland weer zo rijk werd als in de jaren '80 zonder dat het land verder uitelkaar viel. Zelfs de term "democratie" is niet meer een vreemde. Daarom is het bijzonder fascinerend waarom Moskou nu meent dat het Westen haar deze successen niet gunt en zelfs inzet op - wéér- een verwoesting van Rusland. Het feit dat Moskou het Westen als vijand bestempelt verbindt de onderlinge tegenstanders weliswaar, maar op het wereldtoneel betekent dit misschien weer een nieuw hoofdstuk in de Koude Oorlog, die volgens sommigen nooit echt is geëindigd.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Hans Oversloot
UitgeverijBert Bakker
ISBN9789035141773
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's280
Verschijningsdatum
Afmetingen314 x 254 x 27 mm.
Gewicht450 gr.  

Recent bekeken producten