Dichter bij Dordt

Wim Huijser • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 27,99

Overal elders € 34,99

2 - 3 Werkdagen

Gratis verzending
Bestellen

Dichter bij Dordt is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Art Rooijakkers: Een verrassend nieuw licht op het leven van schrijver C. Buddingh.

C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) mag gerekend worden tot de populairste schrijvers van zijn generatie. Met zijn Gorgelrijmen verwierf hij al in de jaren veertig en vijftig zijn eerste bekendheid: ‘De blauwbilgorgel’ is zelfs klassiek geworden. Dankzij zijn droge humor en karakteristieke stemgeluid was hij een opvallende verschijning tijdens Nederlands eerste grote dichtersmanifestatie Poëzie in Carré (1966). Vanaf dat moment was hij met recht de ‘dichter van het moment’ en fungeerde hij als de barometer van de Nederlandse poëzie. Als presentator van het programma Poets groeide hij uit tot een bekende en geliefde verschijning op de Nederlandse televisie.
Naast zijn dichterschap beoefende Buddingh’ alle denkbare literaire genres, van detectiveroman tot literaire essayistiek, en inspireerde hij steeds opnieuw jongere generaties auteurs. Als docent aan het Instituut voor Vertaalkunde en bestuursvoorzitter van de schrijversvereniging van Uitgeverij De Bezige Bij bracht hij een groot deel van zijn tijd door in Amsterdam. Tegelijk bleef hij honkvast in Dordrecht, de stad waar hij was geboren en zijn leven lang zou blijven wonen.
Buddingh’ stond bij zijn leven voor veel mensen te boek als een vrolijk auteur. Dat zijn werk eerder melancholisch van toon is, werd pas echt duidelijk na de ongemeen scherpe aanval van W.F. Hermans eind jaren zeventig. Het was een van de redenen waarom zijn stem sindsdien steeds minder werd gehoord. In het laatste jaar van zijn leven waren het echter de nog altijd populaire gorgelrijmen die hem aanzetten tot een nieuwe eruptie aan verzen.

Dit boek in de pers

Als ze me maar niet horen klagen  
NRC  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over poëzie
  • echte verhalen over grote onderwerpen

Details:

Auteur(s)Wim Huijser
UitgeverijNijgh & Van Ditmar
ISBN9789038899930
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's416
Verschijningsdatum
Afmetingen223 x 146 x 43 mm.
Gewicht661 gr.  

Recent bekeken producten