Drugs in het Derde Rijk

Norman Ohler • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 15,99

Overal elders € 19,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De laatste bestelling was 3 dagen geleden.
Bestellen

Drugs in het Derde Rijk is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten Hitler, de nazi-legerleiding en soldaten drugs op grote schaal. Het gebruik van Pervitin (methamfetamine), opiaten en morfine was zeer gangbaar vanaf 1933. Dit is het eerste, veelomvattende boek over drugsgebruik in het Derde Rijk. De Duitse journalist Norman Ohler bestudeerde veel archieven en bronnen, zoals de logboeken van Hitlers lijfarts, en relateert het drugsgebruik van de nazi's aan militaire acties en historische gebeurtenissen. Het resultaat is een sensationeel boek dat leest als een thriller. Achter in Drugs in het Derde Rijk staan een bijdrage van dr. Stephen Snelders over drugsgebruik tijdens WOII in Nederland en een bijdrage van de Duitse historicus Hans Mommsen. 'Een gedegen, uitstekend wetenschappelijk werk.' Ian Kershaw 'Zonder zijn drugsgebruik is Adolf Hitler niet te begrijpen.' Berliner Zeitung

Reviews & recensies

Lees hier welke rol drugsgebruik speelde in het Derde Rijk, en hoe Hitler soms onder invloed belangrijke beslissingen nam. Fascinerend gewoon.

Nu dacht ik dat toch werkelijk al alles over de Tweede Wereldoorlog onderzocht was, komt hier weer een nieuw onderwerp: het gebruik van drugs in die tijd. Eigenlijk natuurlijk logisch dat geestverruimende middelen een rol hebben gespeeld in deze chaotische periode. Wat een eyeopener! Voor de schrijver waren vooral de aantekeningen van Hitlers lijfarts Morell het interessantst. Deze toonden aan dat Hitler drugsverslaafd was. Terwijl de nazipropaganda Hitler neerzette als een geheelonthouder: geen drugs, geen vlees. Onder het nationaal-socialisme werd methamfetamine onder de naam Pervitin populair. Dit werd toen niet als een drug beschouwd, en mensen gebruikten het op dagelijkse basis, zoals je een kop koffie drinkt of aspirientje neemt. Was je moe? Neem Pervitin. Had je als vrouw geen zin in huishoudelijk werk? Een chocolaatje met methamfetamine deed wonderen. Dit prestatieverhogende middel maakte zijn gebruikers tijdelijk supermensen. Dat paste natuurlijk erg goed bij de nazi-ideologie. Maar Hitler gebruikte veel meer drugs om mentaal stabiel te blijven. Hij kreeg van zijn lijfarts vlak voor vergaderingen een Eukodal-injectie; een mix van heroïne en cocaïne.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over drugs
  • toegankelijke boeken over geschiedenis

Details:

Auteur(s)Norman Ohler
UitgeverijLuitingh Sijthoff
Vertaler(s)Roelof Posthuma
ISBN9789024572267
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Verschijningsdatum
Afmetingen215 x 140 x 36 mm.
Gewicht558 gr.  

Recent bekeken producten