Geschiedenis van de Nederlandse literatuur Stemmen op schrift

F. van Oostrom • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 47,96

Overal elders € 59,95

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen

Geschiedenis van de Nederlandse literatuur Stemmen op schrift is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Stemmen op schrift vertelt in een breed en meeslepend cultuurhistorisch verhaal hoe de Nederlandse literatuur in enkele eeuwen van niet-bestaand volwassen werd. Natuurlijk komen de klassiekers van de Middelnederlandse literatuur uitgebreid aan bod, maar ook obscure teksten die tot nu toe alleen bij de specialisten bekend waren.

Met visie en passie geschreven, verhaalt Stemmen op schrift over middeleeuwse Nederlandse boeken, maar ook Latijnse, Franse, Duitse en zelfs Oud-Syrische. Over de grote processen achter de middeleeuwse literatuur: over hoe het Nederlands op schrift kwam, het ontstaan van de hoofse cultuur, de expansie van de steden en de 'bevrijdingstheologie' van middeleeuwse vrouwenmystiek. Over de grote teksten en auteurs: de eerste Nederlandse schrijver Hendrik van Veldeke, het miljoen verzen van Middelnederlandse ridderromans, de wereldwijd onvergelijkelijke Hadewijch en een vernieuwde kijk op Jacob van Maerlant. Maar ook over de kreupele Margriet, over treffende gezegden van weleer als 'Wee de muis die maar één gaatje weet', en over het allereerste werk uit de westerse literatuur met als hoofdpersoon een sympathieke zwarte.

www.stemmenopschrift.nl

Frits van Oostrom is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Voordien was hij twintig jaar hoogleraar in Leiden, en gasthoogleraar aan Harvard University. Zijn bekendste boeken zijn Het woord van eer (1987; Wijnaendts Franckenprijs) en Maerlants wereld (1996; ako Literatuurprijs). Voor zijn wetenschappelijk werk ontving hij vele onderscheidingen, waaronder in 1995 de Spinozaprijs en in 2000 de Keizer Karelprijs.

Dit boek in de pers

Bij dit alles valt op hoe prachtig Van Oostrom componeert, dat wil zeggen, hints loslaat en die later weer oppikt om triomfantelijk tot een oplossing, of, even vaak, tot een non liquet te komen. Veel van zijn uitweidingen over de culturele context lezen door die secure compositietechniek als een detectiveroman.  
NRC  

Details:

Auteur(s)F. van Oostrom
UitgeverijBert Bakker
ISBN9789035129443
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's640
Verschijningsdatum
SerieGeschiedenis van de Nederlandse literatuur
Afmetingen247 x 182 x 40 mm.
Gewicht1324 gr.

Recent bekeken producten