Groninger bronnen reeks Het wonderland achter de horizon

D. Broersma • Hardcover

€ 17,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

"Groninger Historische Reeks, 32

¿¿ain wonderlaand romdom ain wondre stad¿,
zo wordt de provincie Groningen getypeerd in het Grönnens Laid, dat in 1919 voor het eerst in druk verscheen. Dit ¿Groninger volkslied¿ is een van de vele verschijningsvormen van het Groninger regionaal besef, dat in de twintigste eeuw opkwam, bloeide en weer verdween. In Het wonderland achter de horizon beschrijft Daniël Broersma deze ontwikkeling en brengt hij haar in verband met factoren als de overgang naar de industriële samenleving, de omvangrijke binnenlandse migratie, de crisis van de jaren dertig, het cultuurpessimisme, de verzuiling en het nationalisme. Bovendien vergelijkt hij de Groninger beweging met regionale bewegingen elders.

Behalve een baanbrekende studie naar het ontstaan van regionale identiteiten in Nederland is 'Het wonderland achter de horizon' ook een levendige en boeiende beschrijving van een unieke periode uit de Groninger geschiedenis. Zo ontmoet u een grootindustrieel die een Groninger wereldtentoonstelling organiseerde, een herenboer die de plattelandscultuur als laatste redmiddel voor de samenleving presenteerde en een rode schoolmeester die in het westen van het land een Gronings woordenboek samenstelde.

Een onmisbaar boek voor iedereen die is geïnteresseerd in de Groningse geschiedenis of het fenomeen van regionale bewustwording.

Daniël Theodoor Broersma (1974) is historicus. 'Het wonderland achter de horizon' is de handelsuitgave van zijn gelijknamige proefschrift."

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

Auteur(s)D. Broersma
UitgeverijGorcum, Koninklijke Van
ISBN9789023241874
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's284
Verschijningsdatum
SerieGroninger bronnen reeks
Afmetingen249 x 178 x 21 mm.
Gewicht838 gr.

Recent bekeken producten