Groninger historische reeks Bouwstoffen voor een geschiedenis van de Joden in Groningen en Oost-Friesland Geschiedenis van de Joodse gemeenschap in de Pekela's 1683-1942

E. Schut • Paperback

€ 18,50

Tijdelijk niet voorradig We wachten op nieuwe voorraad van onze leverancier, er is nog geen precieze leverdatum bekend.

Reserveer Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

"Groninger Historische reeks, 7

De geschiedenis van de joden in de Nederlanden speelde zich grotendeels af in de grote steden in Holland, m.n. in Amsterdam. In deze laatste stad woonde de overgrote meerderheid van de Nederlandse joden. Joden vestigden zich gedurende de 17e eeuw en vooral in de 18e eeuw ook op het platteland. Al naar gelang de omstandigheden ontwikkelden zich uit dergelijke vestigingen joodse gemeenten die soms eeuwenlang bleven bestaan. Sinds de laatste twintig jaar richt het onderzoek naar de geschiedenis van de joden zich op de joodse gemeenschappen op het platteland. Die van de Pekela's was daar één van. De eerste joden vestigden zich hier in 1683. Wat ouderdom betreft was zij, na Appingedam, de tweede joodse gemeente in de provincie Groningen.
Nu, mee dan 300 jaar later, is de geschiedenis van deze gemeenschap vrijwel vergeten, De enige nog zichtbare herinnering die rest is haar begraafplaats. Dit boek poogt de geschiedenis van de Pekelder joden voor de vergetelheid te behoeden. Vele facetten van het leven in deze gemeenschap komen aan de orde: kerkelijke, bestuurlijke, sociaal-economische en culturele aspecten worden uitvoerig behandeld."

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

Auteur(s)E. Schut
UitgeverijGorcum, Koninklijke Van
ISBN9789023226413
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
SerieGroninger historische reeks Bouwstoffen voor een geschiedenis van de Joden in Groningen en Oost-Friesland
Afmetingen239 x 153 x 12 mm.
Gewicht481 gr.

Recent bekeken producten