Handboek Levensfasebewust personeelsbeleid

J.M. Stoffelsen • Paperback

€ 43,95

Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Handboek levensfasebewust personeelsbeleid
Dat Nederland in de komende jaren te maken krijgt met een groot vervangingsvraagstuk (vergrijzing) is duidelijk. Cijfers over de mate van vergrijzing in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het onderwijs en de overheid maken wel duidelijk dat over niet al te lange tijd een groot deel van het uitstromende personeel moet worden vervangen. En dan hebben we het nog niet eens over de vervanging (en het behoud) van kennis en ervaring.
De vervangingsvraag zal vooral vanaf 2008 aan belang winnen. De sectoren openbaar bestuur en onderwijs hebben er echter nu al volop mee te maken. De komende jaren zijn ook de sectoren zakelijke dienstverlening. gezondheidszorg. transport & communicatie, landbouw, industrie enzovoort aan de beurt. De noodzaak om slimmer te werken en de productiviteit te verhogen is duidelijk. Vergroten van inzetbaarheid en verlengen van arbeidsduur zijn in dit kader mogelijke oplossingen. De overheid en het bedrijfsleven moeten de komende jaren dan ook fors investeren in nieuwe vormen van hrm-beleid-met name gericht op leeftijd en levensfase - wil men de slag met het buitenland aan kunnen.
Een integrale benadering van duurzame inzetbaarheid is hierbij van belang. Hierin wordt niet alleen aandacht besteed aan het individu, maar ook aan organisatorische vraagstukken zoals organisatie van het werk, managementstijlen, competentiemanagement en betrokkenheid. D anpak van de vraagstukken rondom levensfasebewust personeelsbeleid zal bestaan uit een samenhangend palet van instrumenten, aanpakken en adviezen. Dit betekent dat organisaties zich niet langer alleen moeten focussen op de effecten en gevolgen van ouder worden. Het gaat vooral over het ontwikkelen en behouden van optimale inzetbaarheid, maar ook over optimaal ontwikkelen van alle medewerkers. Levensfasebewust personeelsbeleid begint niet bij de 50-plussers, maar is gericht op alle werknemers, ongeacht hun leeftijd. Er zijn drie uitdagingen die voor alle organisaties relevant zijn: hoe behouden we grijze experts (55-70 jaar), hoe bieden we voldoende ruimte aan jonge honden (20-40 jaar) en hoe motiveren we ervaren medewerkers (40-55 jaar)?
Een goed levensfasebewust personeelsbeleid levert de organisatie een aantal winstkansen op:
Dalende verzuimkosten.
Meer gemotiveerde medewerkers.
Effectievere inzet van personeel.
Langer behoud van kennis en expertise.
Meer eigen verantwoordelijkheid van de werknemer voor zijn loopbaan.
Dit boek biedt u vele handreikingen in het vormgeven aan een levensfasebewust personeelsbeleid.

Details:

Auteur(s)J.M. Stoffelsen
UitgeverijVakmedianet
ISBN9789013044041
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's154
Verschijningsdatum
Afmetingen242 x 158 x 9 mm.
Gewicht265 gr.  

Recent bekeken producten