Handboek Nedersaksische Taal- en Letterkunde

• Paperback

€ 64,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

"Het Nedersaksisch is de regionale taal van Groningen, Stellingwerf in Friesland, Drenthe, Overijssel, de Gelderse Achterhoek en de Veluwe.

Het wordt door twee miljoen mensen gesproken. Hoewel beheersing en gebruik afnemen, neemt de aanwezigheid in literatuur, muziek en media toe.
In 1996 is het Nedersaksisch erkend onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Sindsdien worden de regionale en locale beleidsinspanningen voor bescherming, behoud en uitbouw sterker. De behoefte aan kennis en wetenschappelijke inzichten over de Nedersaksische taal en literatuur groeit, ook bij het algemene publiek.
Specialisten uit binnen- en buitenland voorzien met hun bijdragen aan dit handboek in die behoefte.
Per regio beschrijven ze volgens de laatste stand van zaken de voornaamste taalkenmerken.
Daarnaast geeft een zestal hoofdstukken een indruk van de historische, talige en naamkundige samenhang van het gebied en van de beheersing en het gebruik van het Nedersaksisch. Verder wordt de geschiedenis van het taalkundig onderzoek uitgebreid geschetst.
Uitvoerige aandacht krijgt ook de Nedersaksische literatuur. Per regio vindt men in historische overzichten de belangrijkste gegevens over auteurs, werken, contexten en ontwikkelingen. Ook de letterkundige samenhang in verscheidenheid en de meer algemene literaire groei worden beschreven, evenals de orale literatuur.
Het Nedersaksisch is nauw verwant aan het Nedersaksisch/Nederduits in het noorden van Duitsland. Informatie daarover in het Nederlands is schaars, reden waarom dit handboek er een afzonderlijk hoofdstuk aan wijdt.
"

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

UitgeverijGorcum, Koninklijke Van
ISBN9789023243298
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's466
Verschijningsdatum
Afmetingen241 x 171 x 31 mm.
Gewicht897 gr.

Recent bekeken producten