Het geheugenpaleis

Joshua Foer • Paperback eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 10,00

Overal elders € 12,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Het geheugenpaleis is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Een gemiddeld mens verspilt jaarlijks veertig dagen met het zoeken naar vergeten zaken. Kortom: de hoogste tijd om dat menselijk geheugen onder de loep te nemen. Het geheugenpaleis is een culturele geschiedenis van het geheugen, en een studie van de technieken om ons vermogen tot herinneren te beïnvloeden en effectief te trainen. Sommige technieken zijn nieuw, andere gaan terug op eeuwenoude kennis: klassieke technieken die al door Cicero werden gebruikt om zijn toespraken te onthouden en waarmee in de middeleeuwen hele boeken uit het hoofd werden geleerd.

Foer ontdekt het gebruik van geheugenpaleizen, waar herinneringen in kamers worden opgeslagen, en leert getallen in beelden om te zetten. Maar Foer gaat verder dan de geheugensport en onderzoekt de ongrijpbare aard van het geheugen aan de hand van gesprekken met mensen met bijzondere geestelijke vermogens, of het tegenovergestelde, met stoornissen. Nu technologie het individuele menselijke geheugen definitief overbodig lijkt te maken, is Foers oproep tot herleving van de kunst van het onthouden des te urgenter.

Dit boek in de pers

Foers boek over het onthouden van de gekste dingen is even geestig als erudiet (...) Aangezien de auteur een participerende journalistiek bedrijft die even hartverwarmend als jaloersmakend is, kan ik zijn boek alleen maar aanbevelen.  
HP/De Tijd  

Kan ons geheugen weer in topconditie komen? Journalist Joshua Foer lukte het, door droge data om te zetten in pakkende beelden. Met zijn eigen geheugen als laboratorium, experimenterend op zichzelf, zocht hij naar de limieten van wat je door intensieve training met een in aanleg normaal geheugen zou kunnen bereiken.  
NRC  

Mooi boek.  
NRC Next  

Fascinerend, aanstekelijk en enthousiasmerend. Net als het werk van Oliver Sacks getuigt Het geheugenpaleis van een groot gevoel voor humor en indrukwekkende kennis van het menselijk brein.  
The New York Times  

Foer verweeft zijn vaak komisch beschreven wedstrijdtraining fraai met thema's als de geschiedenis van de geheugenkunst en de tegenwoordige verwaarlozing van het geheugen in het onderwijs. Deze maken van Het geheugenpaleis behalve een onderhoudend verhaal, ook een behartenswaardig boek voor iedereen die zich zorgen maakt over het onderwijs.  
De Volkskrant  

Joshua Foer verweeft zijn vaak hilarische ervaringen als geheugenatleet met reflecties over het belang van het geheugen voor cultuur en onderwijs.  
De Volkskrant  

Onderhoudend boek, interessante materie.  
De Telegraaf  

Een journalistiek verslag van een man met een gemiddeld geheugen die zich binnen een jaar wist op te werken tot Amerikaans geheugenkampioen. Maar het is ook een onderzoek naar de functie en de werking van het menselijke geheugen door de eeuwen heen en uiteindelijk een pleidooi om 'onvergetelijk' te leven.  
Het Parool  

Complexe materie, maar Foer wist er een helder, grappig en ontroerend geheel van te maken.  
Vrij Nederland  

Biedt mooie inzichten in het geheugen.  
Elsevier  

Een onvergetelijk boek.  
The Washington Post  

Een spannend, hoopgevend verslag van een verrassingsreis door het geheugen. Geestig geschreven. Minder pedant dan Dick Swaabs hersenboek.  
Dagblad De Limburger  

Foers vaak geestige verslag van zijn trainingsarbeid werd na zijn winst de onvermijdelijke ruggegraat van het boek. En de praktische geheugentips die hij geeft zijn aardig en verrassend effectief. Maar de cultuurhistorische, wetenschappelijke en filosofische zijpaden die hij bewandelt zijn zeker zo interessant.  
VPRO Gids  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over psychologie
  • hersenkrakers

Details:

Auteur(s)Joshua Foer
UitgeverijBezige Bij, De
Vertaler(s)Janneke Zwart
ISBN9789023473152
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's344
Verschijningsdatum
Afmetingen215 x 137 x 27 mm.
Gewicht413 gr.

Recent bekeken producten