Het hout

Jeroen Brouwers • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 10,00

Overal elders € 12,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Het hout is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In 'Het hout' van Jeroen Brouwers vindt in een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig?

'Het hout' geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest.

Dit boek in de pers

Brouwers demonstreert andermaal zijn ijle klasse (…) Brouwers creëert in Het hout een suspense met Hitchcockallures (…) Vingernagels verwoestende spanning (…) Het houtis een hellevaart die weken door het hoofd van de lezer spookt. Danken wij de Heer voor dit heidense meesterwerk.  
De Standaard  

Het Hout’ excelleert in groots opgezette tableaus, te ontdekken als een veelluik waarin oneindig veel details, allegorieën of parafernalia verstopt zitten. Taferelen die je soms ook een schaterlach ontlokken: wanneer Jezus Christus amper een paar dagen voor Pasen bij takelwerken in de kapel van zijn kruis dondert en de broeders het noorden kwijt zijn.  
De Morgen  

Een roman als een groot, niet noodzakelijk snel, maar ijzersterk lichaam. In vorm én in inhoud. (…) Brouwers houdt je gevangen in zijn taal, die zich om je heen sluit als de dikke muren van een klooster. (…) Hier is een schrijver aan het werk die wil laten zien wie de baas is.  
NRC  

Buitengewoon, deze Brouwers. Het draait en wielt op alle niveaus vernuftig in elkaar. Op elke bladzijde van Het hout is een wonder te vinden, een vondst groot of klein, maar zo gaaf dat een buiginkje nauwelijks te onderdrukken is  
De Volkskrant  

Genadeloos, vilein en eenduidig (…) een krachtig verhaal.  
Trouw  

Het hout blijft lang resoneren. Niet zozeer omdat dit een roman is die flink stof kan doen opwaaien - de combinatie pedofilie en het katholieke geloof laat de gemoederen zelden onberoerd - maar gewoon omdat hij goed is.  
Elsevier  

Hemeltergend mooi  
De Groene Amsterdammer  

Brouwers vertelt zijn verhaal op magistrale wijze (…) Een verhaal waar je onmogelijk onverschillig onder kunt blijven.  
NOORDHOLLANDS DAGBLAD  


Reviews & recensies

Frank Libeer

onze specialist literatuur

Beklijvend beeld van het misbruik in de kerk.

Jeroen Brouwers sleet zeven jaren van zijn jonge leven in een strenge katholieke kostschool. Hoewel hij naar eigen zeggen nooit misbruikt werd, was het een trauma dat hem een leven lang zou achtervolgen. In Het Hout, dat in november 2015 de Eci Literatuurprijs won, maakt hij op magistrale wijze komaf met zijn verleden. De sfeer is beklemmend, het misbruik en het sadisme loeren steeds om de hoek. Brouwers' haat voor het katholieke systeem en hun hypocrisie spatten van elke pagina. Pure kwelling moet het geweest zijn, zo'n leven op een katholieke kostschool. Alleen broeder Bonaventura doet niet mee aan het machtsmisbruik. Maar hij komt evenmin in opstand. Als je de andere kant opkijkt, ben je dan niet net zo schuldig? Een interessante vraag die Brouwers meeneemt tot aan het dramatische hoogtepunt. Het Hout is een beklijvende, magistrale roman; een verhaal op topniveau.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over het kloosterleven
  • donkere dromerigheid

Details:

Auteur(s)Jeroen Brouwers
UitgeverijAtlas-Contact
ISBN9789025447175
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's282
Verschijningsdatum
Afmetingen210 x 135 x 25 mm.
Gewicht397 gr.  

Recent bekeken producten