Het kasteel van Elmina

Marcel van Engelen • Paperback eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 15,92

Overal elders € 19,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Het kasteel van Elmina is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Geen ander deel van de Nederlandse geschiedenis heeft zo veel impact gehad op het beeld van de westerse wereld als de slavenhandel in West-Afrika. Bijna drie eeuwen lang, van 1612 tot 1872, bezat Nederland een tiental forten aan de toenmalige Goudkust (het huidige Ghana). Het belangrijkste was het kasteel van Elmina. Hiervandaan werden Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen op onmenselijke wijze naar Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied verscheept. Het kasteel van Elmina beschrijft hoe leven en handel rond dit fort verliepen. Van Engelen trekt vanaf de kust het Afrikaanse binnenland in en bezoekt de plaatsen waaruit de slaven werden weggevoerd. Gaandeweg verdiept hij zich in de discussie rond slavernij die de laatste jaren in Nederland is opgelaaid. Was de slavenhandel niet minstens zo Afrikaans als Europees? Dit boek is een beklemmend verhaal over een geschiedenis die doorwerkt tot op de dag van vandaag en niet mag worden vergeten.

Dit boek in de pers

Een van de sterke punten van Van Engelen, naast de ernst van zijn opzoekwerk en zijn vlotte vertelstijl, is dat hij nergens kort door de bocht gaat. Steeds bekijkt hij de zaak ook van de andere kant.  
De Standaard  

Van Engelen toont een goed oog te hebben voor de dubbelzinnigheden van de geschiedenis, een aanstekelijke onbevangenheid en vooral een vreselijk goede pen.  
NRC  

Een boeiend reisverslag waarin deze eeuwen durende maar vergeten geschiedenis tot leven wordt gewekt. (...) Hoe het toeging in het slavenfort Elmina, hoe het leven moet zijn geweest in het rijk van de Ashanti en uit welke binnenlanden de slaven eigenlijk kwamen (...) . Het is knap van Van Engelen dat hij in zijn diverse materiaal samenhang weet te bewaren.  
De Volkskrant  

Het kasteel van Elmina is een geschiedenisles van jewelste, des te pakkender omdat Van Engelen er ook een persoonlijk verhaal van maakt. Het onderwerp is bekend maar als je dit boek hebt gelezen besef je dat je er vrijwel niets van wist: de Nederlandse slavenhandel in Afrika. (...) Waren alle geschiedenislessen maar zo.  
Het Parool  

Van Engelen schotelt de lezer op zeer verteerbare wijze veel belangwekkende informatie voor. Zonder het leed te bagatelliseren probeert hij waarheid en verdichting uit elkaar te halen.  
Trouw  

Helder en grondig  
Het Financieele Dagblad  

Marcel van Engelen combineert heden en verleden, interviewt even gemakkelijk als hij leest en behandelt eeuwenoude teksten met dezelfde flair als hedendaagse indrukken. Dat maakt zijn werk zeer leesbaar.  
De Groene Amsterdammer  

Wie zich wil verdiepen in de historie van wel honderdduizend Nederlandse medechristenen, die moet dit boek kopen. Wie er maar één boek over wil lezen ook. Het is prachtig, het is spannend en het is evenwichtig.  
Nederlands Dagblad  

Het kasteel van Elmina vertelt op een heldere manier het verhaal voorbij de forten en boten, en is daarmee een mooie introductie tot en overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel... De journalistieke schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek ook nog eens goed te lezen is.  
CUTTINGEDGE  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • boeken over Nederland
  • boeken over Afrika

Details:

Auteur(s)Marcel van Engelen
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023477044
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's272
Verschijningsdatum
Afmetingen216 x 138 x 26 mm.
Gewicht391 gr.  

Recent bekeken producten