Honorair Kozak

Tommy Wieringa • Paperback eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 15,92

Overal elders € 19,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Honorair Kozak is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Dit is het werk van een flaneur, van een toerist en een reiziger, van iemand die op de aarde wandelt met als devies ‘een lopende hond vindt botten’. In de Oekraïense steppe wordt Tommy Wieringa tot honorair kozak geslagen door een dronken kozak, in Wenen gaat hij op zoek naar een illustere dubbelganger en in het Catharinaklooster in de Sinaï wordt hij de valse bruid van Jezus. Hij is een hotelburger die met smaak verhaalt van droevige onderkomens en restaurateurs die hun clientèle haten. Geen bestemming zo pover of er is een verhaal te vinden.
Wieringa’s eerdere reisverhalen beoordeelde Simon Vinkenoog als ‘kostelijke anekdotes, belangrijke en toevallige ontmoetingen, ons meenemende naar gebieden waar wij nooit zullen komen, met een opmerkingsgave die alles een diep-menselijk gevoel verleent. Reizen als avontuur, onbevangen, open voor het onverwachte. Dit kan de verbeeldingskracht van een rasechte schrijver in ons teweegbrengen.’ Deze vlag wappert nu ook fier boven Honorair kozak.

Tommy Wieringa schreef onder meer de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en Joe Speedboot (F. Bordewijk-prijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006) en in 2009 verscheen de roman Caesarion, gevolgd door Ga niet naar zee (2010). Met Dit zijn de namen (2012) won hij de Libris Literatuur Prijs en in 2013 was Wieringa de Boekenweekauteur. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald.

Dit boek in de pers

Honorair kozak is een bundel reisoverdenkingen waarin Wieringa het niveau van zijn idool W.G. Sebald evenaart  
HP DE TIJD  

Wat van Wieringa zo’n straffe romanbeitelaar maakt, is ook hier ampel aanwezig: het kalme oog, de gezapige blik die verder reikt dan die reeks toevalligheden die het leven heet en het onderliggende raderwerk ontwaart.  
HUMO  

Wieringa strooit met fijne zinnen.  
Het Parool  

Opmerkelijk aan deze verzamelbundel is hoe de dynamiek van het reisgenre in verhalen is vervat die een bijna kloosterachtige kalmte uitstralen. Dat is dankzij Wieringa’s stijl. De volmaakte beheersing van de taal en de mooie metaforen geven een heerlijke rust in de vele wervelende indrukken en gedachtestromen. Een goudgerand boek, dat tussen de regels door ook een beeld geeft van de schrijver zelf.  
Nu.nl  

Hoe druk Wieringa zich ook verplaatst en hoeveel voorwerpen (het brilletje van Babel in Odessa) en mensen om een notitie vragen, altijd weer komt hij de verlatenheid tegen. Het zit in zijn manier van kijken, hij is de voorbijganger die niet deelneemt, ook in een volle wereldstad loopt hij in zijn eentje.  
De Volkskrant  


Reviews & recensies

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen
  • literair waargebeurd werk

Details:

Auteur(s)Tommy Wieringa
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023486251
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's240
Verschijningsdatum
Afmetingen215 x 136 x 26 mm.
Gewicht405 gr.  

Recent bekeken producten