* Huisarts tussen individu en familie

Aart Hendriks, Marian Verkerk, Wouter de Ruijter • Paperback

€ 15,00

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Huisartsen krijgen in hun rol als gezins- en familiearts te maken met uiteenlopende morele dilemma's. De driehoeksverhouding 'arts - patiënt - familieleden' roept in de dagelijkse praktijk veelvuldig vragen op. Artsen, juristen en ethici benader en deze doorgaans verschillend.

Dit boek presenteert vijfentwintig 'familiezaken' steeds gevolgd door een drietal commentaren van respectievelijk een huisarts, een jurist en een ethicus. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn onder meer : Waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van de huisarts ten opzichte van de patiënt en zijn relationele context? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van het gezondheidsrecht als het gaat om de betrokkenheid van familieleden bij de individuele arts-patiëntrelatie? Uit de beantwoording blijkt dat huisartsen onderling veelvuldig tot verschillende beslissingen komen, net zo goed als juristen het recht uiteenlopend interpreteren en ethici andere accenten leggen bij het stellen van hun vragen.

'Huisarts tussen individu en familie' zoekt antwoorden op genoemde en andere ethische vragen. Daarmee levert het een bijdrage aan de discussie r ondom de vraag 'wat is goed hulpverlenerschap', en draagt het bij aan meer begrip tussen de betrokken disciplines. De uitgave is geschreven voor (huis)artsen, (gezondheids)juristen en ethici, en allen die daar voor in opleiding zijn. Ten behoeve van het onderwijs, nascholing en cursussen bevat dit boek een apart hoofdstuk met concrete suggesties voor het gebruik van de aangeboden casuïstiek.

Dr. Wouter de Ruijter is huisarts in Rotterdam en hoofd van de huisartsopleiding van het LUMC te Leiden. Prof.mr. Aart Hendriks is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden/LUMC en coördinator gezondheidsrecht bij de KNMG te Utrecht. Prof.dr. Marian Verkerk is hoogleraar zorgethiek aan het UMCG te Groningen.

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

Auteur(s)Aart Hendriks, Marian Verkerk, Wouter de Ruijter
UitgeverijGorcum, Koninklijke Van
ISBN9789023249252
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's152
Verschijningsdatum
Afmetingen242 x 157 x 8 mm.
Gewicht311 gr.  

Recent bekeken producten