Ik kom terug

Adriaan van Dis • Paperback eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 10,00

Overal elders € 12,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Ik kom terug is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Art Rooijakkers: Met zijn prachtige schrijfstijl richt Van Dis een waardig monument op voor zijn moeder. Zo mooi kan literatuur zijn…

Winnaar Libris Literatuur Prijs 2015

Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon - aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Ik kom terug is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw.

Dit boek in de pers

Ik kom terug heet het grote Moederboek van Adriaan van Dis. Zijn moeder geloofde in reïncarnatie. Bijna 100 werd ze, en ze zou groot gelijk hebben mocht ze nog eens terugkomen om met eigen ogen het prachtige papieren graf te aanschouwen dat haar zoon voor haar heeft opgericht.  
Humo  

Afwisselend vermakelijk, pijnlijk en gruwelijk, en vaak bijzonder aangrijpend. [...] Ik kom terug wemelt van de sterke zinnen. [...] Van Dis is eerlijk, op het genadeloze af - alle preutsheid laat hij varen. [...] Naast een portret van een moeder is Ik kom terug een komisch zelfportret. [...] Ik kom terug is woedend en dankbaar, precies zoals het zou moeten zijn. Gelijke delen rancune en sentiment. Een indrukwekkend eerbetoon met trekjes van een afrekening.  
HP/De Tijd  

Zo ongenadig en met zoveel tederheid, dat je lezershart er een slag van overslaat. [Zijn moeder] komt in Van Dis roman glorieus tot leven. [...] Van Dis zoekt en vindt zijn moeder, die zichzelf met dit boek overtreft.  
Gazet Van Antwerpen  

Bloedeerlijk [...] Dáár [zit] de kracht van Ik kom terug. In de manier waarop Van Dis, onhandig maar oprecht, probeert in contact met zijn moeder te komen. [...] Zo laat hij zijn worsteling met de moederliefde prachtig zien: hoe hij zich moet dwingen om haar recht te doen, om zich in haar te verdiepen. Want hij moet toch in staat zijn als een normaal mens, volwassen en redelijk met haar om te kunnen gaan? Hij moet toch kunnen voelen wat iedereen voelt? Die strijd is de kern van Ik kom terug. Het is een uitgangspunt dat niet vrij is van ijdelheid, maar het is, inderdaad, eerlijk. En boeiend tot de laatste bladzijde.  
NRC  

Een boek met een knetterende lading.  
De Volkskrant  

Meesterlijke moederroman. [...] Zijn verhaal ontroert, choqueert en maakt aan het lachen. In fonkelende zinnen neemt Van Dis ons mee op zijn queeste.  
De Telegraaf  

Een meeslepend verteller [...] Zijn observatievermogen en de vaak ironische stijl geven het verhaal kleur.  
Trouw  

Ik kom terug is een verslag, roman en prachtige ode ineen.  
Algemeen Dagblad  

Knap [...] Er is [veel] bevreemdends dat Van Dis al tiptoetsend via een enkel woord, een trefzekere halve waarneming vastlegt en dat het raadsel dat zijn moeder was alleen maar groter maakt. [...] Fascinerende verhalen, herinneringen, flarden, beelden die de lezer sterk nablijven. [...] In dit op zijn verleden, op zijn moeder en vooral zichzelf (als som der delen) bevochten, ongemakkelijke portret toont Adriaan van Dis het beste wat hij literair in huis heeft.  
Vrij Nederland  

Van Dis schrijft in prachtzinnen die trefzeker verhelderen, ontroeren, bewondering wekken, minstens twee of drie per passage verdienen een lijstje. [...] Ik kom terug is een absoluut juweel.  
Nu.nl  

Het boek is een prachtig geschreven tragikomedie over het leven van een moeder.  
Hebban.nl  

Van Dis is een prozaïst, maar zijn zinnen lezen als poëzie. Er zijn weinig schrijvers die laten zien dat het Nederlands net zo melodieus kan zijn als het Frans.  
Boekenkrant  

Gelukkig, Adriaan van Dis is er weer. [...]Alleen Van Dis kan zo schrijven.  
LINDA.  

Meesterlijk. [...] Van Dis excelleert.  
Limburgs Dagblad  

Van Dis' proza schittert van levendig- en menselijkheid.  
8Weekly  

Ik kom terug is geslaagd door zijn eerlijkheid. Nergens lijkt de situatie mooier of lelijker te zijn gemaakt. En die kwetsbaarheid is indrukwekkend.  
Nederlands Dagblad  

De beschreven ouder-kindverhouding houdt me in de greep, is fenomenaal beschreven.  
Reformatorisch Dagblad  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

In 'Ik kom terug' treedt de grote afwezige in de romans van Adriaan van Dis, zijn moeder, uit de schaduw

Onze woorden vielen samen. Dezelfde woorden, dezelfde toon. Soms pauzes, ritmes. We vulden elkaars zinnen aan. Hoor je? zei ik, jij praat in mij, en ik in jou. Samen één stem. Een zin die haar beviel. Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indië en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los. Van Dis vergelijkt het met het omwoelen van aarde: "Tuinieren als verhalen doorgeven, aarzelend, maar ze kwamen onvermijdelijk los als je in de aarde woelde. Een tuin leek ook op een verhaal, vond ze, en daar kon ze armzwaaiend over praten." De zoon vraagt, noteert, ruziet, spot, wanhoopt en heeft zo zijn eigen herinneringen. Ik kom terug is een tragikomedie over een bizarre moeder, een hunkerende zoon en het huiveringwekkende machtsspel dat zich tussen beiden ontwikkelt. Hoe mooi kan literatuur toch zijn!

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • waargebeurde verhalen over moeders en zonen
  • waargebeurde verhalen over Nederlands-Indië

Details:

Auteur(s)Adriaan van Dis
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025443467
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's288
Verschijningsdatum
Afmetingen208 x 140 x 24 mm.
Gewicht367 gr.  

Recent bekeken producten