Ik kom terug

Adriaan van Dis • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 19,99

Overal elders € 24,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
De laatste bestelling was 1 dag geleden.
Bestellen

Ik kom terug is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon - aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. 'Ik kom terug' is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw.

Dit boek in de pers

Zo ongenadig en met zoveel tederheid, dat je lezershart er een slag van overslaat. [Zijn moeder] komt in Van Dis' roman glorieus tot leven. (...) Van Dis zoekt en vindt zijn moeder, die zichzelf met dit boek overtreft.  
Gazet van Antwerpen  

Ik kom terug is een verslag, roman en prachtige ode ineen.  
Algemeen Dagblad  

'Ik kom terug' heet het grote Moederboek van Adriaan van Dis. Zijn moeder geloofde in reïncarnatie. Bijna 100 werd ze, en ze zou groot gelijk hebben mocht ze nog eens terugkomen om met eigen ogen het prachtige papieren graf te aanschouwen dat haar zoon voor haar heeft opgericht.  
Humo  

Meesterlijke moederroman (…) Zijn verhaal ontroert, choqueert en maakt aan het lachen. In fonkelende zinnen neemt Van Dis ons mee op zijn queeste.  
De Telegraaf  

Een meeslepend verteller (…) Zijn observatievermogen en de vaak ironische stijl geven het verhaal kleur.  
Trouw  

Van Dis schrijft in prachtzinnen die trefzeker verhelderen, ontroeren, bewondering wekken, minstens twee of drie per passage verdienen een lijstje. […] 'Ik kom terug' is een absoluut juweel.  
Nu.nl  

Van Dis' proza schittert van levendig- en menselijkheid.  
De Volkskrant  

Bloedeerlijk [...] Dáár [zit] de kracht van 'Ik kom terug'. In de manier waarop Van Dis, onhandig maar oprecht, probeert in contact met zijn moeder te komen. […]En boeiend tot de laatste bladzijde.  
NRC  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

In 'Ik kom terug' treedt de grote afwezige in de romans van Adriaan van Dis, zijn moeder, uit de schaduw

Onze woorden vielen samen. Dezelfde woorden, dezelfde toon. Soms pauzes, ritmes. We vulden elkaars zinnen aan. Hoor je? zei ik, jij praat in mij, en ik in jou. Samen één stem. Een zin die haar beviel. Na een lang leven van kilte, zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen. Houden ze zich aan de regels? Is hij te vertrouwen? Zij? Ze tart hem met leugens en halve waarheden, met stoere verhalen over een jeugd tussen de soldaten, spannende avonturen in Nederlands-Indië en kronkelige zijpaden in de esoterie. Maar naarmate zij verder aftakelt richting honderd wrikt hij steeds meer uit haar los. Van Dis vergelijkt het met het omwoelen van aarde: "Tuinieren als verhalen doorgeven, aarzelend, maar ze kwamen onvermijdelijk los als je in de aarde woelde. Een tuin leek ook op een verhaal, vond ze, en daar kon ze armzwaaiend over praten." De zoon vraagt, noteert, ruziet, spot, wanhoopt en heeft zo zijn eigen herinneringen. Ik kom terug is een tragikomedie over een bizarre moeder, een hunkerende zoon en het huiveringwekkende machtsspel dat zich tussen beiden ontwikkelt. Hoe mooi kan literatuur toch zijn!

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • waargebeurde verhalen over Nederlands-Indië
  • soortgelijke bekende romans

Details:

Auteur(s)Adriaan van Dis
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025444532
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Verschijningsdatum
Afmetingen218 x 148 x 29 mm.
Gewicht465 gr.

Recent bekeken producten