Judas

Amos Oz • Hardcover eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 12,00

Overal elders € 15,00

Tijdelijk niet voorradig We wachten op nieuwe voorraad van onze leverancier, er is nog geen precieze leverdatum bekend.

Reserveer

Judas is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

De geschiedenis van een verdeeld land, verteld in de vorm van een liefdesverhaal

Jeruzalem, de winter van 1959. Shmuel Ash besluit zijn studie (en zijn geplande afstudeerproject waarin hij zich vooral richt op de rol van de mysterieuze Judas) af te breken. Tegelijkertijd verlaat zijn vriendin hem om met zijn beste vriend te trouwen en blijkt dat zijn ouders hem niet meer financieel kunnen ondersteunen. Shmuel heeft er genoeg van en wil Israël verlaten, maar dan ziet hij een advertentie die hem de mogelijkheid geeft om in Jeruzalem te blijven, ook al mag hij niemand vertellen waar hij is. Hij komt terecht in het huis van een oude man, Gerschom Wald. ’s Nachts leest Shmuel hem voor; ze praten over het zionisme en het conflict tussen de joden en de arabieren. Ze praten, kortom, over God en de wereld.
In het huis van de oude man ontmoet Shmuel ook de mysterieuze Atalja Abrabanel, wier overleden vader een van de leiders van de zionistische beweging was. Direct is hij van zijn stuk gebracht door de schoonheid en ongenaakbaarheid van deze vrouw. Langzamerhand weet hij het geheim van de relatie tussen de oude man en Atalja te ontrafelen.

Amos Oz (Jeruzalem, 1939) is de auteur van vele romans, waaronder Mijn Michaël, Black box, Een vrouw kennen, De derde toestand en Dezelfde zee. In 2002 verscheen zijn autobiografische roman Een verhaal van liefde en duisternis, die wereldwijd een bestseller werd. Recentelijk verschenen ook de verhalenbundels Dorpsleven en Onder vrienden.

Dit boek in de pers

Oz slaagt erin beide verhaallijnen rond de twee verraders te verwerven in een boeiende roman die nergens zwaarwichtig wordt. Sjmoeël is overigens een schitterend personage, een baardige holenmens die zich schaamt voor zijn emotionele trekjes.  
HP DE TIJD  

Diep menselijk, hartverwarmend en liefdevol is dat verhaal.  
Trouw  

De schrijver is geen historicus, maar hij schrijft wel degelijk geschiedenis.  
De Volkskrant  

Een wijs en doorleefd boek over drie generaties Israëliërs die worstelen met een onmogelijk land.  
NRC  

Ruim tien jaar na Een verhaal van liefde en duisternis voegt de 76-jarige Israëlische auteur Amos Oz met Judas opnieuw een boek met epische dimensie aan zijn oeuvre toe.  
De Standaard  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Onnavolgbaar werk waarin Oz het begrip "verrader" onder de loep neemt tegen de achtergrond van de strijd om het Heilige Land

In 'Judas' doet de Israëlische schrijver Amos Oz een poging het begrip Verrader te onderzoeken. Oz zelf werd als kind "verrader" genoemd nadat hij met een Britse soldaat was opgetrokken, en nog steeds, sinds hij de idee verspreidt dat de Israëlische bezetting een corrumperend effect heeft op de Israëlische samenleving. Oz' conclusie is dat een "verrader" de meest toegewijde, lieve persoon kan zijn in de ogen van zijn volgers. Daarvoor brengt hij twee beroemde "verraders" ten tonele: de ultieme verrader Judas Iscariot die zijn held voor 30 zilverlingen verkocht, en een lid van de Zionist Executive Committee die als enige tegen de stichting van de staat Israel was. Judas is volgens Oz ook een held, hij was immers de eerste die volledig overtuigd was van de goddelijkheid van Jezus, en bedacht dat deze toch wel ongedeerd de kruisiging zou doorstaan. Dat bleek niet zo, en Judas beroofde zich vervolgens zelf van het leven als "eerste Christen, laatste Christen, enige Christen". Oz schijnt ook zijn licht op de strijd voor het Heilige Land, die langzaam maar zeker verandert van een spiritueel naar een materialistisch streven. 

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over verraad
  • boeken over grote onderwerpen

Details:

Auteur(s)Amos Oz
UitgeverijBezige Bij, De
Vertaler(s)Hilde Pach
ISBN9789023492399
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's400
Verschijningsdatum
Afmetingen223 x 145 x 37 mm.
Gewicht595 gr.

Recent bekeken producten