Kaddisj voor een kut

Dimitri Verhulst • Paperback eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 8,00

Overal elders € 10,00

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Kaddisj voor een kut is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

'Je hebt lang gewacht om het relaas van jouw jaren in een instelling voor verwaarloosde jongeren neer te pennen. Je hebt het uitgesteld, beseffende, lichtjes gehoopt zelfs, dat zulks vaak tot afstel leidt. Je wou niet de zieltogende schrijver van het trieste-jeugd-gebrompot zijn. Voor zover je dat nog niet was. Maar toen je een jonge vrouw, een ex-instellingskind, zich voor jouw ogen van het leven zag beroven, en toen twee van je oude soortgenoten de kranten haalden nadat ze hun eigen kinderen vermoordden omdat ze zich geen raad wisten met het familieleven dat hun nooit was aangeleerd, heeft het blad papier zich vanzelf naar je toegeschoven. De eerste persoon enkelvoud kon worden afgeschaft, en het voelde veilig, eindelijk te verdwijnen in de ellende van een ander.'

Dit boek in de pers

Je leest Verhulst misschien wel in de eerste plaats voor zijn zinnen. De observaties, de unieke toon, tegelijk archaïsch en vol spreektaal, kwaad en nuchter - de nuchterheid van iemand die te veel ellende heeft gezien, die te goed weet hoe de wereld in elkaar steekt, maar zijn woede of bitterheid nooit helemaal zou kwijtraken. Bij Verhulst is het de eloquentie, de schoonheid van zijn zinnen, die de bitterheid in toom houdt. Het is niet de schoonheid van romantische gedichten of lieflijke landschapsbeschrijvingen. Het is een rauwe, zwarte schoonheid. Verhulst bewijst dat schoonheid en cynisme heel goed samen kunnen gaan, en elkaar zelfs kunnen versterken.  
HP/De Tijd  

In Kaddisj voor een kut zie je Verhulst op zijn best, misschien wel beter dan ooit: hij is scherp, empathisch en (ja, het kan dus wel) subtiel. Het is een van de beste Nederlandse prozateksten van 2014. (...) Pijnlijk ontroerend.  
NRC  

Fraaie zinnen (...) Als het waait, schrijft Verhulst niet dat het waait, maar dat 'de wind een herfstige geldingsdrang in jouw nadeel heeft. Als een klok het doet, tikt hij niet, maar 'weerlegt hij gans de middagglansrijk dat het even niet meer zou zijn dan een flits'.  
De Volkskrant  

[Een boek] dat ik na lezing niet kan vergeten: Dimitri Verhulsts Kaddisj voor een kut. Zijn lied van angst en (vergeefse) hoop. (...) Verhulst bedient zich van taal die veerkrachtig en vitaal is. Zo barok als het gewonnen leven. Verkillend mooi.  
Vrij Nederland  

De herinneringen zijn rauw en bitter, de taal is hard en direct. De formuleerkunst van Verhulst is nog altijd fenomenaal, maar de humor is gitzwart geworden. (...) Superieur.  
Leeuwarder Courant  

Hier is iemand aan het woord die meedogenloos de hypocrisie van onze maatschappij blootlegt en vanuit het diepst van zijn ziel schrijft. (...) Een boek waar je het koud van krijgt.  
Noord Hollands Dagblad  

Vol genadeloze observaties.  
VPRO Gids  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over ouderschap
  • boeken over grote onderwerpen

Details:

Auteur(s)Dimitri Verhulst
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025443788
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's160
Verschijningsdatum
Afmetingen200 x 125 x 18 mm.
Gewicht221 gr.  

Recent bekeken producten