Nederlandse literatuur

Filters

Filters

  • Meer Kenmerk  

Kader Abdolah

KaderAbdolah (Iran, 1954) studeerde natuurkunde in Teheran en zat in de redactie vaneen ondergrondse krant totdat hij gedwongen werd zijn land te ontvluchten. Hijverblijft sinds 1988 in Nederland. Zijn eerste verhalenbundel, De adelaars(1993), werd bekroond met het Gouden Ezelsoor, de prijs voor het bestverkochtedebuut. Ook zijn verhalenbundel De meisjes en de partizanen (1995)kregen van pers en publiek veel waardering. De roman De reis van de legeflessen (1997) werd door NRC Handelsblad `een meesterwerk' genoemd.Daarna volgden de romans Spijkerschrift (2000), Portretten en eenoude droom (2003) en de bestseller Het huis van de moskee (2005). In2008 verscheen de dubbelpublicatie De Koran/De boodschapper, diegenomineerd werd voor de NS Publieksprijs. Daarnaast publiceerde Abdolah vierbundels met columns uit de Volkskrant: Mirza, Een tuin in de zee,Karavaan en Dit mooie land.

Lees meer

Hendrik Groen

Hendrik Groen is een groot mysterie. Wie is Hendrik Groen, de auteur van de dagboeken “Pogingen om het leven te veranderen”, “Pogingen iets van het leven te maken” en “Zolang er leven is”?

Over die vraag wordt in sommige letterkundige kringen flink gediscussieerd. Het ligt blijkbaar niet voor de hand dat de ironische bespiegelingen over ouderdom uit de pen komen van iemand die zich nooit eerder heeft geroerd. Het dagboek begon op de site van het internettijdschrift Torpedo, en vrijwel iedereen die wel eens wat voor dat tijdschrift schreef, is ‘verdacht’: A.L. Snijders, Nico Dijkshoorn, Marcel van Roosmalen om er maar een paar te noemen. Maar ook namen als Bert Keizer, Sylvia Witteman en Peter de Smet staan op de kandidatenlijst.

Lees meer

Lize Spit

Met haar debuut domineerde ze maanden de Vlaamse bestsellerlijst en het werd door NRC zelfs benoemd tot boek van het jaar. De jonge Lize Spit, kort van stuk, markante knot, geweldige pen. Haar eerste boek Het smelt had de Vlaamse auteur een debuut waar veel aspirant-schrijvers alleen maar van kunnen dromen. Met het winnen van de schrijfwedstrijd Write Now zette Lize zich al in de spotlight en een jaar later tekende ze een contract bij uitgeverij Das Mag. Naast boeken schrijft ze ook veel korte verhalen en columns voor De Morgen.

Lees meer

Herman Brusselmans

Sinds het verschijnen van zijn doorbraakromen ‘De man die werk vond’ in 1985 is Herman Brusselmans één van de belangrijkste Nederlandstalige literaire auteurs. Zijn werk heeft vaak een hoog autobiografisch gehalte. Relatieproblemen, drank, seks en verveling zijn terugkerende thema’s. Buiten zijn boeken is Brusselmans bekend doordat hij regelmatig in de media verschijnt en columns schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften. Zijn provocerende uitspraken zorgen geregeld voor de nodige ophef.

Zijn oeuvre bestaat ondertussen uit meer dan 70 romans, novelles, verhalenbundels en toneelstukken. Typisch zijn de grappige, absurde dialogen, de (pseudo-)autobiografische elementen en het opvoeren van Bekende Personen in totaal verzonnen situaties. Onder de baldadige humor vinden we vaak een diepere laag van weemoed, heimwee, angst en verdriet. Brusselmans schrijft literatuur die nog lang nadreunt.

Lees meer

Martin Michael Driessen

Hij is niet alleen schrijver, maar ook opera- en toneelregisseur en vertaler. Martin Michael Driessen debuteerde in 1999 met zijn roman Gars, dat werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Met het ene boek is hij sneller klaar dan het andere: over Vader van God doet Martin naar eigen zeggen maar liefst 12 jaar. Over zijn werk zegt hij zelf: ‘Ik daal aan een lang touw af in een diepe put om verhalen naar boven te halen, waarvan ik denk dat ze niet alleen mij maar iedereen aangaan.’ De auteur schrijft ook verhalenbundels, zoals Rivieren. Dat werd in 2016 bekroond met de ECI Literatuurprijs én de allereerste Lezersprijs.

Lees meer