Vlaamse literatuur

Filters

Filters

Isabelle Dams

Isabelle Dams (1978) studeerde Germaanse taal- en letterkunde, en ging vervolgens aan de slag in de media. Daarnaast bouwde ze een carrière als auteur uit.
Ondertussen publiceerde ze meer dan tien titels. De roman Het Tigrameisje en de thriller Lijstjes maken bewijzen dat seks niet in al haar boeken centraal staat, maar - toegegeven - in het merendeel wel.
Als eindredacteur van Open en Bloot, een spraakmakend programma over seks en relaties, zou Isabelle zich jarenlang verdiepen in het technische aspect van seks. Het resultaat daarvan waren de boeken Open en Bloot. Het geheim van goede seks en Sex-appeal. Handboek voor stijlvolle stoeipoezen.
Maar al snel kende ze het antwoord op de vraag ‘Hoe doe ik het goed?’ als geen ander, en vond ze het hoog tijd voor wat meer erotiek, lust, sensualiteit en spannende seks. Gevolg: de erotische verhalenbundels Geil en Nog steeds geil?
Met Schaamteloos geil wil Isabelle deze reeks vervolledigen. Het perfecte trio, op papier dan toch.

Lees meer

Lize Spit

Met haar debuut domineerde ze maanden de Vlaamse bestsellerlijst en het werd door NRC zelfs benoemd tot boek van het jaar. De jonge Lize Spit, kort van stuk, markante knot, geweldige pen. Haar eerste boek Het smelt had de Vlaamse auteur een debuut waar veel aspirant-schrijvers alleen maar van kunnen dromen. Met het winnen van de schrijfwedstrijd Write Now zette Lize zich al in de spotlight en een jaar later tekende ze een contract bij uitgeverij Das Mag. Naast boeken schrijft ze ook veel korte verhalen en columns voor De Morgen.

Lees meer

Herman Brusselmans

Sinds het verschijnen van zijn doorbraakromen ‘De man die werk vond’ in 1985 is Herman Brusselmans één van de belangrijkste Nederlandstalige literaire auteurs. Zijn werk heeft vaak een hoog autobiografisch gehalte. Relatieproblemen, drank, seks en verveling zijn terugkerende thema’s. Buiten zijn boeken is Brusselmans bekend doordat hij regelmatig in de media verschijnt en columns schrijft voor verschillende kranten en tijdschriften. Zijn provocerende uitspraken zorgen geregeld voor de nodige ophef.

Zijn oeuvre bestaat ondertussen uit meer dan 70 romans, novelles, verhalenbundels en toneelstukken. Typisch zijn de grappige, absurde dialogen, de (pseudo-)autobiografische elementen en het opvoeren van Bekende Personen in totaal verzonnen situaties. Onder de baldadige humor vinden we vaak een diepere laag van weemoed, heimwee, angst en verdriet. Brusselmans schrijft literatuur die nog lang nadreunt.

Lees meer

Annelies Verbeke

Zonder enige twijfel is Verbeke het grootste talent van haar generatie.’ – De Standaard

Annelies Verbeke (België, 1976) debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003) waarvan er meer dan 70.000 stuks verkocht werden. Slaap! werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en bekroond met de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs, de Vlaamse Debuutprijs en het Gouden Ezelsoor 2005. In 2006 verscheen de roman Reus en in 2007 volgde Groener gras, een verhalenbundel die op de longlist van de Gouden Uil stond.

Haar laatste boek Dertig Dagen is genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015.

Naast romans en verhalen schrijft Verbeke scenario’s en columns in NRC Handelsblad. Haar werk verschijnt inmiddels in 22 landen. Naast haar romans en verhalen schrijft ze scenario’s en teksten voor theater. Eerder verschenen van Verbeke bij De Geus Reus ook Wakker, Vissen redden en Veronderstellingen. Met Sanneke van Hassel stelde ze de bloemlezing Naar de stad samen.

Lees meer

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst wordt gerekend tot de beste schrijvers van Vlaanderen en Nederland en wordt vaak in een adem genoemd met Louis Paul Boon en Hugo Claus.
Hij debuteerde in 1999 op 26-jarige leeftijd en schreef sindsdien een twaalftal boeken. Met de klassieker De helaasheid der dingen won hij de Gouden Uil Publieksprijs.
De Engelse editie ervan werd door The Irish Times uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2012. In 2009 won hij de Libris Literatuurprijs voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol.

Lees meer