Malva

Hagar Peeters • Paperback eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 13,93

Overal elders € 19,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Malva is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hagar Peeters laat Malva na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft haar een stem, en een fascinerend naleven waarin ze zielsverwanten ontmoet met wie ze, even wijs als geestig, het leven op aarde becommentarieert.

Malva probeert met hen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn.
30% korting voor vaste klanten

Dit boek in de pers

Een delicate evenwichtsoefening die ze con brio tot een goed einde brengt.  
De Morgen  

Malva is een boek over misfits en uitzonderlijke gevallen, over je niet gewild weten en daar beroep tegen aantekenen. Geen briesende eis om wraak, geen verbittering - liefdevol begrip voert de boventoon. Mede daardoor snijdt Malva verbluffend diep. (...) In dit taalgebied mogelijk één van de intrigerendste romandebuten van het najaar.  
Humo  

Slechts een halve bladzijde is er nodig en dan al is zonneklaar dat er in de dichter Hagar Peeters ook een bijzondere romanschrijfster huist (...) De roman laat zich lezen als een schitterende bom van stilistisch vuurwerk. Daar profiteert de romanschrijver Peeters van de finesse van de dichter Peeters - en die barok dichterlijke stem is nieuw en fris en welkom in de Nederlandse literatuur.  
NRC  

Een lange, lyrische, en wonderbaarlijk natuurlijk klinkende brief aan vader Neruda, een poging hem postuum alsnog te bereiken door hem haar levensverhaal te vertellen, tot en met haar wrange einde.  
De Volkskrant  

Prachtige surrealistische roman (...) , doet sterk denken aan Allende en Marquez (...) , een interessante mengelmoes van fictie en geschiedenis.  
De Telegraaf  

Hagar Peeters brengt Malva tot leven, met een virtuoze vertelstem. (...) Peeters laat in haar debuut zien hoe groot de kracht van de verbeelding is en bovenal hoe je een verhaal vertelt.  
Het Parool  

De vertelster zwenkt van boosheid naar hunkering naar berusting en weer terug, om te besluiten met een prachtig weemoedig slotakkoord dat ten volste getuigt van de kracht, troost en zin van dichtkunst en verbeelding in het algemeen, en van dit wervelende romandebuut in het bijzonder.  
Trouw  

Malva is overduidelijk door een dichter geschreven.  
Elsevier  

Er zijn veel parallellen tussen de stomme Malva en de van taal en literatuur sprankelende Peeters in dit naar (zie mij) hunkerende vader-dochterboek.  
Dagblad De Limburger  

Peeters ontrafelt op knappe wijze de mythe die rondom Neruda is gespind, zonder hem van zijn voetstuk te stoten. Een originele biografische roman. Geschreven in, zoals het een dichter betaamt, fonkelende taal.  
JAN  

Hagar Peeters overtuigt met dichterlijk proza vol magisch realisme, biografische details en psychologisch inzicht.  
Opzij  


Reviews & recensies

Frank Libeer

onze specialist literatuur

Een bijzondere leeservaring. De lange, poëtische zinnen moet je traag lezen.

Dichter Pablo Neruda ken je misschien wel van zijn Mocht je me vergeten - "zolang je leeft zal mijn liefde in jouw armen zijn, zonder mijn armen te verlaten." Hij goochelde niet alleen met mooie woorden, maar kwam ook op voor het Chileense volk. Dat kwam het duur te staan; hij werd vermoord door het entourage van dictator Pinochet. Opmerkelijk: zijn politieke engagement staat in schril contrast met zijn engagement als vader. Wat bijna niemand wist, is dat uit zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw dochter Malva werd geboren. Ze was gehandicapt, en dus zweeg Neruda haar dood. Hij noemde haar een "vampier van 3 kilo", een "gedrocht" en een "puntkomma". Op haar achtste stierf Malva na een ongelukkig leven.Hagar Peeters, dichter en zelf het slachtoffer van een afwezige vader, haalt Malva alsnog uit de vergeetput en geeft haar een prachtige, lyrische stem. Het waterhoofdje herrijst uit de doden, en hoe. In poëtische woorden vertelt ze over haar vader, zijn zwak voor vrouwelijk schoon en hoe ze in de steek werd gelaten door hem. Qua vorm is "Malva" een heel bijzondere leeservaring. De lange, poëtische zinnen vragen erom traag gelezen te worden, en als het moet herlezen. Een aanrader voor liefhebbers van beeldtaal en mooie zinnen!

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over het hiernamaals
  • boeken over Zuid Amerika

Details:

Auteur(s)Hagar Peeters
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023492665
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's320
Verschijningsdatum
Afmetingen215 x 135 x 21 mm.
Gewicht320 gr.  

Recent bekeken producten