Midden-Oosten

J.L.G. van Oudheusden • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 10,00

Overal elders € 12,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Het Midden-Oosten blijft in beroering. Na de Arabische Lente (2011) zorgen de burgeroorlog in Syrië en het oprukkend jihadisme voor schokkende beelden van wrede onderdrukking en verwoestend oorlogsgeweld. De regio vormde ooit de bakermat van de beschaving. Hier werd het schrift uitgevonden en werden de oudste rechtsregels in steen gebeiteld. Drie wereldreligies vonden er hun oorsprong. Na de Romeinse en Byzantijnse periode bracht de opkomst van de islam een radicale breuk met het verleden. De Arabische Lente, met zijn tragische vervolg in Egypte en zijn bloedige consequenties in Libië en Syrië, wekte oude sektarische tegenstellingen tot nieuw leven. De kracht van het jihadisme - in de vorm van Islamitische Staat - en het machtsspel van interveniërende grootmachten (VS, Rusland) en van regionale rivalen (Turkije, Saoedi-Arabië, Iran) verhoogden de spanningen. Deze recente ontwikkelingen worden overzichtelijk beschreven. De geschiedenis van het Midden-Oosten vormt een helder naslagwerk, dat inzicht biedt in de lotgevallen van de bewoners van dit gebied, van de oudste tijden tot heden. Het is bijgewerkt tot en met de jongste ontwikkelingen in de roerigste regio van de wereld. Dr. Jan van Oudheusden is historicus, docent en auteur van schoolboeken. Hij schreef onder meer overzichtsboeken over de geschiedenis van de wereld, van de Eerste Wereldoorlog, van Amerika en van China.

Reviews & recensies

Helder naslagwerk over de toestand in het Midden-Oosten. Bevat de laatste actuele gebeurtenissen, en is voorzien van verhelderende illustraties, landkaartjes en een chronologisch overzicht. Heel handig.

Deze herdruk van het boek uit 2003 bevat aanvullingen met actuele ontwikkelingen sinds 2012. De nadruk ligt echter op gebeurtenissen uit de twintigste eeuw, waarbij de auteur (docent/publicist/historicus) een heldere analyse geeft. Uitgebreid wordt aandacht besteed aan de (Britse en Franse) koloniale periode. Overzichtelijk worden de aanleidingen en de oorzaken van de conflicten vanaf 1949 in de regio zelf en tussen de regio en Europa behandeld. Het boek schetst heel duidelijk de achtergrond van de lijnen waarlangs de geschiedenis, de politiek en de economische ontwikkelingen zich in de regio bewegen. Bevat acht landkaartjes in zwart-wit, die heel handig zijn. Het taalgebruik is helder, evenals de lay-out. Achterin het boek zit een chronologisch overzicht, een bibliografie, een illustratieverantwoording en een register. Dit maakt het ook nog eens een prima bron voor scripties.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)J.L.G. van Oudheusden
UitgeverijBert Bakker
ISBN9789035144668
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's216
Verschijningsdatum
Afmetingen200 x 125 x 23 mm.
Gewicht296 gr.  

Recent bekeken producten