Misschien Esther

Katja Petrowskaja • Paperback

€ 19,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Misschien Esther is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Verbijsterd, zo voelt Katja Petrowskaja zich als ze aan haar familie denkt. De meeste leden ervan leven alleen voort als naam, slechts een handjevol heeft de twee ergste rampen van de twintigste eeuw overleefd, het stalinisme en het nazisme.

Katja Petrowskaja probeert de verkruimelde familie te redden van een naamloos verleden, ze schraapt via gesprekken, archiefonderzoek en reizen stukjes en beetjes bijeen van wat ook háár geschiedenis is. Ze probeert er een samenhangend geheel van te maken en legt zo het ene na het andere drama vast, van showprocessen onder Stalin tot de gruwelijke moordpartij door de nazi’s in het ravijn Babi Jar in Kiev. En ze geeft de mensen die er niet langer zijn een gezicht.

Dit boek in de pers

In een dromerige, geestige en associatieve stijl reist Katja Petrowskaja terug naar de tijd van haar joodse ouders en (over)grootouders. Een indrukwekkend familierelaas met tragische leemten.  
NRC  

Ook daarom overstijgt de exercitie in Misschien Esther het persoonlijke: het getuigt van de noodzakelijkheid van herinneren, het laat zien dat herinneren zelfconstructie is. Taal speelt daarbij een cruciale rol. Met het verdwijnen van het Jiddisch verdwijnen ook herinneringen. In het Pools hebben woorden een andere lading dan in het Russisch of het Duits. Petrowskaja kiest haar stijl dan ook treffend: ze schrijft associatief, waardoor er motieven ontstaan die de snippers alsnog verwantschap geven, en haar zinnen zijn vaak erg lang, alsof ze met haar taal de gaten wil toedekken.  
De Volkskrant  

Dit debuut bevat niet alleen prachtige familieverhalen, Petrowskaja maakt er ook echte literatuur van.  
Trouw  

Wat opvalt zijn de losse toon, de trefzekere details en de grote spanwijdte van de vertelling. (...) Misschien Esther is als de trein die de schrijfster aan het begin van het boek van Berlijn naar Warschau brengt, de trein 'die er als een volbloedpaard uitziet zoals hij daar opduikt uit de mist, een exprestrein die zich wel aan het spoorboekje houdt, maar tegen de tijd in beweegt'. In die reis naar het verleden laat Petrowskaja ook de kracht van de verbeelding zien.  
De Groene Amsterdammer  

Zelden is een onderzoek naar een familiegeschiedenis zo spannend en ontroerend opgeschreven. Dit is grote literatuur  
DER SPIEGEL  

De Duitse literatuur heeft er een intelligente, flamboyante en zeer oorspronkelijke stem bij.  
Die Zeit  

Misschien Esther is een godsgeschenk voor de literatuur.  
Frankfurter Allgemeine Zeitung  

Katja Petrowskaja sloeg met schaarse middelen de vonken uit de straatstenen van Oost-Europa. Springerig, associatief. (...) Een grootse ode aan een paar 'nietige' verdwenen mensen. Goede mensen.  
Nederlands Dagblad  

De schrijfster maakte van haar onafgemaakte familiegeschiedenis een meeslepende roman.  
Nouveau  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over familiegeschiedenissen
  • serieuze verhalen over serieuze onderwerpen

Details:

Auteur(s)Katja Petrowskaja
UitgeverijBezige Bij, De
Vertaler(s)W. Hansen
ISBN9789023487296
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's256
Verschijningsdatum
Afmetingen223 x 147 x 22 mm.
Gewicht383 gr.

Recent bekeken producten