Oorlog en terpentijn

Stefan Hertmans • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 12,00

Overal elders € 15,00

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De laatste bestelling was 8 uur geleden.
Bestellen

Oorlog en terpentijn is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden. Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen - tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans' jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman.
gratis verzending!

Dit boek in de pers

Een meesterwerk. (...) De tristesse van het bestaan van de 'gehuwde weduwnaar' die zijn grootvader geworden is doen versmelten met het megadrama van een aan flarden geschoten humaniteit, dat is het werk van een toverkunstenaar.  
HUMO  

In Oorlog en terpentijn tekende Stefan Hertmans 'de eeuw van zijn grootvader' op. Een roerend en rauw sociologisch document werd het, een liefdvolle memoire, een boetedoening voor het stuk laten vallen van het gouden horloge van de voorvaderen Martien. 2014 zal in het teken staan van honderd jaar Eerste Wereldoorlog, een conflict dat om inlevend herinneren vraagt. Hertmans is daarin met glans geslaagd.  
De Telegraaf  

De sensibele Hertmans heeft niet alleen zijn grootvaders stem vertolkt maar die van een hele generatie.  
De Volkskrant  

Hertmans geeft de oorlogsperiode de ruimte en schrijft daarin enkele van de mooiste pagina's die ik over '14-'18 heb gelezen. Leidraad is het dagboek, maar de tekst is die van de schrijver. En die tekst is een onderdompelende ervaring (...)  
NRC  

Met Oorlog en terpentijn heeft Stefan Hertmans een van de aangrijpendste boeken van het jaar geschreven.  
De Standaard  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek literatuur

Indringend verhaal over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. het begin van de twintigste eeuw

Prachtig boek dat de ellende en armoede in Gent rond 1900 beschrijft, gevolgd door de ontberingen van de loopgravenoorlog tijdens de Eerste Wereldoorlog. De schrijver heeft een mooie vorm gevonden door de hoofdpersoon te laten putten uit een stel volgeschreven schriftjes die zijn opa hem heeft nagelaten, en van daaruit de geschiedenis te reconstrueren. Zelf weet ik maar bitter weinig van de Eerste Wereldoorlog, de aandacht ging toch vooral naar de Tweede Wereldoorlog uit. Dat maakt het boek voor mij ook nog eens heel informatief. Shocking, wat er toen allemaal is voorgevallen, wat een mooi eerbetoon aan een hele generatie Vlaamse frontsoldaten.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over de Eerste Wereldoorlog
  • donkere dromerigheid

Details:

Auteur(s)Stefan Hertmans
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023494676
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's336
Verschijningsdatum
Afmetingen222 x 148 x 33 mm.
Gewicht517 gr.  

Recent bekeken producten