Pier en oceaan

Oek de Jong • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 14,00

Overal elders € 17,50

2 - 3 Werkdagen

Bestellen

Pier en oceaan is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In 'Pier en oceaan' beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de 'diepe provincie'. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd. Pier en oceaan is de roman van het Hollandse water: van roerloze veenplassen tot de zee die door de paalhoofden op de Zeeuwse stranden stuift. Abel Roorda zoekt het water, net als zijn vader en grootvader. Pier en oceaan is de roman van het grote verlangen.

Dit boek in de pers

Zijn verhaal heeft een schwung à la Flaubert en ontstijgt daarmee ruimschoots het naturalisme. Pier en oceaan is een grootse roman over calvinistische kleine luyden die alle krachten aanwenden om zich te ontworstelen aan hun bestemming.  
De Standaard  

Alles is zon beetje magnum aan Pier en oceaan. De omvang: ruim achterhonderd paginas; de reikwijdte van de naoorlogse jaren tot begin jaren zeventig, een prachtige evocatie van een veranderd tijdsbeeld; de diepte: met mooi uitgetekende psychologische portretten van drie generaties, met hoofrol-spelers die u lang zullen bijblijven. De gevangenis van de diepe, protestantse provincie en die van de familie, waaraan zijn alter ego Abel Roorda zich ontworstelt. Een sensuele coming of age-roman, uitgewerkt met een feilloos oog voor het sprekende detail.  
De Morgen  

Magistrale roman (..). De Jong heeft een trage, diepgravende schrijfstijl die toch steeds licht blijft, en hij is een meester in het beschrijven van emoties.  
Knack  

(...) in elke zin vibreert een spanning die noopt tot doorlezen. (...) de forte van Pier en oceaan is niet de epische alomvattendheid, of de historische nauwkeurigheid, en zelfs niet de uitmuntende sfeerschepping. Het is de zacht aangeblazen empathie waarmee De Jong spreekt, de bedachtzame manier waarop hij zijn lezer richting solidariteit met zijn personages duwt. Goedmoedigheid, dat is het woord: De Jong is geen toornige god die boven zijn personages hangt. Hij laat ze schitteren in hun weerloosheid.  
Humo  

Een grandioze evocatie van de verloren tijd een waarachtig portret van the Artist as a Young Man.  
NRC  

Oek de Jong bezielt al wat in zijn zoeker raakt. (...) Alles knettert, wappert, steigert en trilt in Pier en oceaan. (...) Je wilt niets overslaan in Pier en oceaan, omdat het zo mooi geschreven is. (...) Perplex sta je door het stilistisch vermogen dat Oek de Jong tentoonspreidt.  
NRC  

Het is het Nederland van vroeger en nu. In Pier en oceaan komt dat Nederland verbluffend realistisch tot leven. Herkenbaar en vreemd tegelijk.  
Het Parool  

Het boek neemt je op in zijn ritme, sleept je mee, houdt je vooral in de slothoofdstukken in spanning en ontroert ook menigmaal. Het kan zonder enige twijfel gelden als de bekroning van Oek de Jongs oeuvre.  
Trouw  

Ruim achthonderd pagina's wordt de lezer het verhaal ingezogen van Abel Roorda, zijn gelovige ouders en zijn nog geloviger grootouders. Oek de Jong brengt via hen het veranderde Nederland in beeld, van de Hongerwinter tot de welvarende jaren zeventig. Die geschiedenis maakt hij levend door zich te richten op de levenskeuzen van gewone mensen, door de generaties heen. Door zijn zintuiglijke proza leven we met zijn personages mee als met tijdgenoten.  
Vrij Nederland  

Ik heb de achthonderd pagina's inmiddels ook gelezen, of beter: verslonden. Ik vind het een geweldig boek.  
Elsevier  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Een blik in een tijdsgeest van een bekend schrijver

Oek de Jong, zelf een kind van de 50-er jaren en voorheen al bekroond met de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs, schreef met Pier en oceaan een doortastend en kunstig relaas van de jaren ‘50 en ‘60. Hoofdpersoon Abel groeit op in een hoogst religieuze familie in Friesland. Zijn vaak bizarre, en soms traumatische ervaringen met zijn familie tekenen hem. Later, als volwassen man, probeert hij de ketenen van zijn jeugd af te schudden. Pier en oceaan is een ware coming-of-age roman, waarbij Abel als belichaming van het Nederlands denken fungeert. Het is een prachtig levensverhaal dat veelvuldig de tijd neemt om de geschiedenis op persoonlijke manier te analyseren. Een Nederlandse kroonroman, die kan wedijveren met Mullisch' De Ontdekking van de Hemel!

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over de jaren 60
  • romans over familie

Details:

Auteur(s)Oek de Jong
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025443733
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's832
Verschijningsdatum
Afmetingen210 x 140 x 44 mm.
Gewicht860 gr.  

Recent bekeken producten