PM-reeks Effectief motiveren voor professionals

Frans Mathijs Gerards • Paperback

€ 34,50

3 - 5 Werkdagen

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Het boek gaat uit van het cruciale belang van ¿motivatie¿ bij (duurzame) gedragsverandering. Iedereen die met jeugdige en volwassen cliënten werkt, heeft daarmee te maken. Men ontkomt er niet aan. Motivatie levert de brandstof voor gedragsverandering en is daarom cruciaal. Zonder motivatie géén gedragsverandering!

Met behulp van praktijkvoorbeelden wordt aangehaakt bij de alledaagse praktijk van diverse professionals die adviezen of opdrachten geven aan hun cliënten. Hoe vaak verzuchten die niet: ¿Hoe krijg ik ze zover?¿, ¿Wist ik maar een manier om ze aan het werk te krijgen!¿

De auteur toont eerst ¿traditionele mogelijkheden¿ om dit aan te pakken: eindeloos op iemand inpraten, sociale druk uitoefenen, dreigen met straf, schuldgevoelens oproepen, kleineren en belachelijk maken, vernederen en ten slotte wedijver en competitie. Daarna biedt hij een meer authentieke route om mensen intrinsiek te motiveren.
Kern van die benadering - en geheel nieuw - is het werken met motievenbundels. Hierbij wordt een bundel van motiverende factoren ingezet om bij cliënten motivatie te ontlokken, te versterken en te onderhouden. Die motiverende factoren vormen in feite het gereedschap van de professional. Iets anders heeft hij niet. Overtuigend en helder wordt weergegeven hoe deze het beste kunnen worden ingezet.

Het boek biedt in ieder hoofdstuk een aantal oefeningen om zich de stof eigen te maken.

Dr. F.M. Gerards (1943), gezondheidszorgpsycholoog (BIG) en psychotherapeut (BIG), was ruim twintig jaar als universitair docent verbonden aan de vakgroep GVO van de Universiteit Maastricht. Momenteel werkt hij als vrijgevestigd psychotherapeut in een zelfstandige praktijk. Bij Uitgeverij Nelissen publiceerde hij eerder Effektief Ouderschap (1979), Effektief Onderwijzen (1980), Health Counseling (1997) en Goede voornemens waarmaken (2007).

Details:

Auteur(s)Frans Mathijs Gerards
UitgeverijUitgeverij Boom, Nelissen
ISBN9789024418657
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's181
Verschijningsdatum
SeriePM-reeks
Afmetingen235 x 150 x 11 mm.
Gewicht308 gr.

Recent bekeken producten