SCP-publicatie Informele hulp: wie doet er wat?

Alice de Boer, Inger Plaisier, Mirjam de Klerk, Peggy Schyns, Sjoerd Kooiker • Paperback

€ 36,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In de zorg staat de hulp van het eigen netwerk op dit moment volop in de belangstelling. Wat kunnen mensen voor elkaar doen wanneer iemand vanwege gezondheidsproblemen hulp nodig heeft? En wat doen zij al?
In deze publicatie beschrijven we wie er informele hulp geven. Het betreft zowel mantelzorgers, mensen die helpen vanwege hun onderlinge band, als vrijwilligers in de zorg of ondersteuning. Wat zijn hun ervaringen met het geven van hulp? Aan wie geven zij hulp, waarom doen ze dat, met wie delen zij die hulp en krijgen zij hierbij ondersteuning? En in hoeverre zijn mensen die geen informele hulp geven bereid en in staat om anderen te helpen? Op basis van een enquête onder 7000 Nederlanders beantwoorden we deze vragen.

Dit onderzoek heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is een vervolg op twee publicaties: Informele zorg in Nederland; een literatuurstudie naar mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg (juni 2013), en: Hulp geboden. Een verkenning van de mogelijkheden en grenzen van (meer) informele hulp, dat is gebaseerd op de uitkomsten van groepsgesprekken (september 2014).

Mirjam de Klerk is werkzaam bij de sector Zorg, Emancipatie en Tijdsbesteding (ZET) van het SCP. Zij doet onderzoek naar informele hulp, de Wmo, het zorggebruik en de participatie van mensen met beperkingen. Alice de Boer (ZET), doet onder meer onderzoek op het terrein van de informele hulp en de ouderenzorg. Sjoerd Kooiker (ZET), houdt zich onder meer bezig met onderzoek naar de eigen verantwoordelijkheid van burgers voor gezondheid en zorg. Inger Plaisier (ZET) doet onderzoek naar ontwikkelingen in thuiszorg, ouderenmishandeling en psychische gezondheid. Peggy Schyns is werkzaam bij de sector Participatie, Cultuur en Leefomgeving en doet onder meer onderzoek naar duurzaamheid, burgerparticipatie, subjectief welbevinden en politiek cynisme.

Details:

Auteur(s)Alice de Boer, Inger Plaisier, Mirjam de Klerk, Peggy Schyns, Sjoerd Kooiker
UitgeverijSociaal En Cultureel Planbureau
ISBN9789037707694
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's260
Verschijningsdatum
SerieSCP-publicatie
Afmetingen240 x 170 x 15 mm.
Gewicht504 gr.

Recent bekeken producten