Scripta Politica

E. Gerard, K. van Nieuwenhuyse • Paperback

€ 39,25

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Wie las ooit het Schoolpact, het Plan van de Arbeid, het Burgermanifest van Guy Verhofstadt of de vijf resoluties van het Vlaams Parlement inzake staatshervorming? Vaak wordt verwezen naar deze documenten, maar wie weet wat er precies in staat geschreven?

Dit boek laat kennismaken met enkele belangrijke teksten uit de Belgische politieke geschiedenis tussen 1918 en 2008. De samenstellers hebben gestreefd naar een rijke verscheidenheid aan thema¿s: de bekende confl ictlijnen uit de Belgische politiek rond godsdienst, taal en arbeid komen aan bod, evenals de buitenlandse en koloniale politiek, markante interventies van het koningshuis en de werking van het parlement. Documenten over recente confl ictlijnen, zoals de ethische, milieu- en vreemdelingenproblematiek zijn evenzeer in dit boek aanwezig. Naast teksten zijn ook kaarten, karikaturen, affiches en foto¿s opgenomen.

Dit boek biedt de gelegenheid om door direct contact met de oorspronkelijke bronnen dieper door te dringen in het boeiende verhaal van de Belgische politiek sinds de Eerste Wereldoorlog. Emmanuel Gerard is historicus en hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de K.U.Leuven. Hij was expert van de Lumumba-commissie van het parlement en publiceerde over diverse aspecten van de Belgische politiek. In 2006 publiceerde hij in de Nieuwe Geschiedenis van België het volume over het interbellum: De democratie gedroomd, begrensd en ondermijnd (1918-1939), waarvan ook een Franstalige editie verscheen.

Over de auteur:

Karel Van Nieuwenhuyse is doctor in de geschiedenis en verbonden aan de Specifieke Lerarenopleiding Geschiedenis van de K.U.Leuven. Hij doet vooral onderzoek naar de geschiedenis van pers en politiek in België na de Tweede Wereldoorlog. In 2005 publiceerde hij De klauw van een papieren leeuw. Een politieke geschiedenis van de krant De Standaard (1947-1976), en in 2009 Tussen buit en baat. Congo in het interbellum.

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

Auteur(s)E. Gerard, K. van Nieuwenhuyse
UitgeverijAcco, Uitgeverij
ISBN9789033480393
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's394
Verschijningsdatum
Afmetingen246 x 170 x 32 mm.
Gewicht778 gr.  

Recent bekeken producten