Suttree

Cormac McCarthy • Paperback eci.be lezers

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 18,00

Overal elders € 22,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen

Suttree is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Wrang en hard maar toch humoristisch en van een vernietigende schoonheid, dat is Cormac McCarthy's magnum opus Angel (1979), waaraan hij twintig jaar heeft gewerkt. Het is het verhaal van de gedeclasseerden en de havelozen, de zwarte krotbewoners en de verre nazaten van de Saksische clans die ooit golf na golf Amerika overspoelden, en hun waanzinnige maalstroom van religie, hoop, geweld en blinde dronkenschap.

Centraal staat de aan lager wal geraakte Cornelius Suttree. In een woonboot op de Tennessee aan de rand van Knoxville voorziet hij in zijn bestaan door te vissen in dit stinkende riool, dat als een Styx door de stad en het land stroomt. Hij kiest voor een bestaan als rivierrat, en in de roman klinken de stemmen van de 'ratten' met wie hij zich omringt. In een overweldigende stortvloed van beelden schildert McCarthy het beeld van Amerika's zelfkant, een machtig en genadeloos epos vol slemp- en vechtpartijen, sluwheid en tragiek, dood en miserabel leven. Waarbij als motto deze weinig opbeurende woorden van hoofdpersoon Suffree kunnen dienen: 'De menselijke ellende kent geen grenzen, het kan altijd nog erger.'
Eerder verschenen bij De Arbeiderspers de eerste twee delen van de Border Trilogy, AI de mooie paarden en De kruising, en Kind van God.

Dit boek in de pers

Cormac McCarthy biedt ons hier een beeld van het leven op en aan de rivier dat leest als een verdoemde Huckleberry Finn.  
The New York Times  

Een compromisloos somber boek, maar ook luchtig en humoristisch. Een verdoemde Huckleberry Finn: even meeslepend.  
De Volkskrant  

Cormac McCarthy is de geboren verhalenverteller, de schrijver van een volmaakt natuurlijke stijl; hij beschikt over een verbluffend vermogen tot de trefzekere dialoog, zijn comédie humaine is even zwart als overtuigend. Elk verhaal, elk gegeven gaat bij Cormac McCarthy altijd tot in het hart van de tragedie.  
NEW REPUBLIC  


Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Een magnum opus vol detaillistische uitbundigheid en zinnen als kathedralen

Cormac McCarthy kende ik van het boek ‘The Road’, prachtig verfilmd door John Hillcoat. Dat maakte me nieuwsgierig naar zijn eerste roman ‘Suttree’ – uit 1979 – en nu opnieuw uitgebracht. McCarthy werkte er twintig jaar aan, iets dat je merkt aan de zeer bloemrijke en beeldende stijl. Hoofdpersoon is de aan lager wal geraakte Cornelius Suttree die in een woonboot op de Mississippi woont. Een bestaan ‘als rivierrat’. McCarthy schetst zijn leven en dat van andere Amerikanen aan de zelfkant van de samenleving in minutieus en ambachtelijk beschreven scènes. Ergens doet ‘Suttree’ denken aan de bestseller ‘Stoner’ van John Williams, al zal dat laatste boek voor veel lezers wat makkelijker te verteren zijn. Williams schrijft wat droger dan McCarthhy die in zijn magnum opus een detaillistische uitbundigheid laat zien. ‘Suttree’ is een boek dat zich niet in één ruk laat uitlezen. Stukje bij beetje dient deze roman veroverd te worden waarbij je als lezer telkens wordt beloond met zinnen als kathedralen.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over de zelfkant van de maatschappij
  • donkere dromerigheid

Details:

Auteur(s)Cormac McCarthy
UitgeverijDe Arbeiderspers
Vertaler(s)Harrie Lemmens
ISBN9789029589833
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's480
Verschijningsdatum
Afmetingen231 x 151 x 42 mm.
Gewicht716 gr.

Recent bekeken producten