Ten oorlog II: de bevrijding van Europa tijdens WOII

Arnout Hauben, Johanna Spaey • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 22,00

Overal elders € 27,50

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

DE BEVRIJDING VAN EUROPA TIJDENS WO II Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt Arnout Hauben opnieuw met zijn vrienden Mikhael Cops en Jonas Van Thielen door Europa. In het kielzog van de Amerikaanse troepen landen ze op de stranden van Normandië, volgen de bevrijdingsroute door België en Luxemburg en eindigen in het Duitse Torgau Am Elbe, waar de Amerikanen in 1945 oog in oog stonden met het Rode Leger. Maar ook het Russische verhaal komt ruim aan bod. Het tweede deel van hun tocht begint in het vroegere Stalingrad. Vervolgens doorkruisen ze Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Polen, en 'bevrijden' op hun geheel eigen manier Berlijn. Onderweg verzamelen ze heel wat aangrijpende en verrassende verhalen, en herinneringen die de intussen hoogbejaarde getuigen vaak voor het eerst vertellen. Ten oorlog II toont de kijker én de lezer opnieuw een onbekend, maar erg persoonlijk en diepmenselijk portret van Europa. Arnout Hauben was regisseur en reporter voor het televisieprogramma Man bijt hond. Hij werkte mee aan de documentairereeks Meneer doktoor en maakte de achtdelige reeks Weg naar Compostela. Voor Ten oorlog II werkt hij, net als voor de vorige Ten oorlog, opnieuw samen met schrijfster Johanna Spaey. Zij is de auteur van de bekroonde en alom bejubelde roman Dood van een soldaat (2005) en van de beeldroman Gewonde stad (2014), die zij samen met kunstenaar Gerolf Van de Perre maakte.

Reviews & recensies

Een heel goed vervolg op Ten Oorlog 1. Mooi vormgegeven boek, dat niet alleen een documentaire is over de oorlog, maar tegelijkertijd een verslag isvan een indrukwekkende wandeltocht.

Wat een idee om de weg langs de fronten in de tweede Wereldoorlog nog eens te voet af te leggen. Journalist Arnout Houben reist achter acteur Jonas Van Thielen en cameraman Mikhael Cops te voet langs het front van de Tweede Wereldoorlog. Ze lopen twee routes. Eerst volgen ze de weg van de Amerikaanse troepen. Vanaf Londen per boot naar Omaha Beach, en dan te voet door West-Europa tot aan Torgau aan de Elbe, de plaats waar de Amerikanen en de Sovjets elkaar op 25 april 1945 ontmoetten. Voor de tweede route lopen ze vanaf Stalingrad de route van het Russische leger. Op plaatsen waar een bekend persoon wordt herinnerd, vullen ze een blikje met aarde en sturen die aan de nabestaanden. Mooi gebaar. Ze ontmoeten markante personen tijdens hun reis. Deze passages zijn soms ontroerend, dan weer aangrijpend en ook humoristisch. Meer dan een kilo weegt dit 447 pagina’s tellende boek, dat de tv-serie ‘Ten Oorlog’ begeleidt. Er staat veel over de Tweede Wereldoorlog is. Maar toch spreken de hoofdstukken over de eigen ervaringen van de makers – ze heten ‘On the Road –het meeste aan.

Bekijk alle reviews van Frank Libeer 


Details:

Auteur(s)Arnout Hauben, Johanna Spaey
UitgeverijManteau
ISBN9789022331811
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's448
Verschijningsdatum
Afmetingen240 x 172 x 38 mm.
Gewicht1292 gr.  

Recent bekeken producten