Maak een nieuwe boekenlijst

Dit kun je altijd nog aanpassen

Annuleer

Thronus Iustitiae

 • Nederlands
Juridische voorstellingen zijn geen zeldzaamheid in de beeldende kunst. Vooral de Bijbelse rechters zoals Salomo en Pilatus, maar ook het goddelijke Laatste Oordeel zijn door de eeuwen heen geliefde onderwerpen voor kunstenaars geweest. De reeks zeventiende-eeuwse prenten met de titel Thronus Iustitiae laat dertien voorstellingen zien die alle betrekking hebben op de rechtspraak.

Inspiratie

De prenten zijn bedoeld als voorbeeld voor rechters en na vierhonderd jaar blijken ze nog steeds ruim voldoende inspiratie te leveren voor een aantal rechters en oud-rechters van de Rechtbank Arnhem. De auteur kreeg de ruimte om op te schijven wat er bij het bekijken van de prent en het lezen van de bijbehorende versregels in hem opkwam. De enige eis die werd gesteld was dat het over het rechterschap ging.

Eerste druk

In 2007 waren het door de Arnhemse rechtbank met elkaar verbonden rechters die zich lieten inspireren door de prenten van de Thronus Iustitiae. Inmiddels is er veel veranderd. De Arnhemse rechtbank bestaat niet meer; zij vormt vanaf 1 april 2013 samen met de voormalige Zutphense rechtbank de rechtbank Gelderland. Van de schrijvers van de eerste druk is er nog maar één verbonden aan die rechtbank. Van het oorspronkelijke team - met inbegrip van Emilie den Tonkelaar die de kunsthistorische bijdragen verzorgt en Tineke van 't Hoff die een aantal puntjes op de i heeft gezet die in de eerste druk verloren waren gegaan in de vertalingen - heeft een aantal zijn bijdrage gewijzigd.

Tweede druk

De toon van 2014 is in een periode van elkaar snel opvolgende veranderingen binnen de rechtspraak soms een andere dan van 2007, maar het blijven (oud-)rechters die over rechtspraak schrijven.

Hun opstellen hebben tegenhangers gekregen vanuit de juridische faculteit van de Radboud Universiteit. Het leek de moeite waard naast de blik van rechters op de voorbeeldige rechters ook die van wetenschappers die zich met rechtspraak bezig houden in dit boekje op te nemen. Het samenwerkingsverband dat sinds 2003 bestaat tussen de Arnhemse/Gelderse rechtbank en de juridische faculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen is aangesloten, bood daarvoor een goede gelegenheid.

39,00
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe. Lees meer.
39,00
We geven korting vanaf je 4e boek in 12 maanden. Zonder gedoe. Lees meer.

Tijdelijk niet voorradig

Gemiddelde beoordeling

 • 0 sterren

Wat vond jij van dit boek?

Hoeveel sterren geef je?

Geef je uitgebreide beoordeling en maak kans op een cadeaukaart ter waarde van €50.

 1. Geef je mening in je eigen woorden, dat is veel leuker om te lezen.
 2. Prijzen kun je beter niet noemen. Die veranderen nog wel eens.
 3. Noem geen persoonlijke informatie over jezelf of anderen, je beoordeling is door iedereen te zien.
 4. Links naar andere leestips? Ja graag! Informatie over andere bedrijven of websites, nee dankje.
 5. Tot slot: blijf netjes, want ongepaste taal kunnen we natuurlijk niet plaatsen.
 

Voorbeeld beoordeling:

Nog even geduld, je beoordeling komt meestal binnen een dag online!

 • Uitgeverij : Wolters Kluwer Nederland
 • ISBN : 9789013123708
 • Taal : Nederlands
 • Uitvoering : Hardcover
 • Verschijningsdatum : 28-07-2014
 • Afmetingen : 251 x 184 x 19 mm.
 • Gewicht : 559 gr.