Tobie Goedewaagen (1895 - 1980)

Benien van Berkel • Paperback

€ 29,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Gratis verzending
Bestellen

Tobie Goedewaagen (1895 - 1980) is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Dr. Tobie Goedewaagen (1895-1980) behoorde tijdens de bezettingsjaren tot de leiding van het Duitse nationaalsocialistische bestuur in Nederland. Hij was als secretaris-generaal van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten verantwoordelijk voor de nazificatie van de Nederlandse cultuur. Hij nam omstreden maatregelen als de gelijkschakeling van de pers en de omroepen, en dwong kunstenaars lid te worden van de Kultuurkamer. Hij werd een alom bekende en vooral gehate nsb er met de scheldnaam `Rotkar . Maar wie weet dat Tobie Goedewaagen in zijn jonge jaren bevriend was met toonaangevende kunstenaars als beeldhouwer John Rädecker en een protegé was van de dichter Adriaan Roland Holst, vraagt zich af welke ambities hem tot zijn nationaalsocialistische idealen gedreven hebben. Opmerkelijk is dat na de oorlog een deel van zijn gedachtegoed, onder meer de subsidiëring van kunst en literatuur, werd overgenomen in nieuw overheidsbeleid. Tobie Goedewaagen is het huiveringwekkende verhaal van een welgestelde man uit een Amsterdamse bankiersfamilie, die zich intellectueel ontwikkelde tot filosoof en vervolgens overtuigd nationaalsocialist werd.

Dit boek in de pers

Met een verfrissend gebrek aan morele verontwaardiging portretteert Van Berkel de NSB'er die een royaal subsidiestelsel voor de kunsten invoerde.  
NRC  

Meeslepend  
De Volkskrant  

Als je Goedewaagen alleen als 'fout' ziet, dan ontneem je jezelf de mogelijkheid na te gaan hoe iemand op zuiver intellectuele gronden tot het nationaalsocialisme kon komen. Gelukkig voorziet haar biografie daarin.  
Het Parool  

Voortreffelijke biografie  
Algemeen Dagblad  

Belangrijke bijdrage aan onze kennis van de Nederlandse collaboratie.  
De Groene Amsterdammer  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • biografieën over de kunstwereld
  • echte verhalen over grote onderwerpen

Details:

Auteur(s)Benien van Berkel
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023476399
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's384
Verschijningsdatum
Afmetingen231 x 150 x 40 mm.
Gewicht753 gr.  

Recent bekeken producten