Twintig minuten

Chaja Polak • Paperback

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 13,59

Overal elders € 16,99

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Twintig minuten is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Decennia nadat ze Auschwitz heeft overleefd staat Bronia op het punt om haar man Louis en haar dochter Evelyne iets te vertellen over wat haar in het kamp is overkomen. Iets zo verschrikkelijk dat ze het nooit onder woorden heeft kunnen brengen en dat haar tegelijk slachtoffer maakt én laat lijden aan een onverdraaglijk gevoel van schuld. Ze stelt het moment tot het uiterste uit en in de uren daaraan voorafgaand herbeleeft ze wat haar leven heeft bepaald en zal blijven bepalen.

'De woorden, merkte ik na terugkeer uit Auschwitz, hadden voor mij een andere betekenis gekregen. Tussen dezelfde woorden, die van Louis en die van mij, strekte zich een leegte uit die onoverbrugbaar bleek.'

Dit boek in de pers

Subtiele novelle (...) Als een van de eersten in de Nederlandse literatuur beschrijft Polak de kilte tussen getraumatiseerde joodse ouders en hun kinderen, zonder sentimenteel te worden.  
NRC  

Chaja Polak toont, fijntjes en gestileerd, de golven van het verdriet van een getraumatiseerde vrouw, de eenzaamheid van het lijden in ‘een cirkel van stilte’ en uiteindelijk de wil van een slachtoffer om uit haar persoonlijke gevangenis te treden. Dat levert een indrukwekkend verhaal op.  
De Telegraaf  

Associatieve, gevoelige korte roman over een vrouw die decennia na dato aan haar man en dochter wil vertellen wat haar in Auschwitz overkomen is. (...) Dat levert aangrijpende beschrijvingen op.  
Trouw  

Aangrijpende roman.  
Margriet  

Polak is een waar stilist. (...) Zelden raakte een boek zo dicht de kern van een immens, levenslang verdriet.  
ZIN  

Op een ingenieuze manier verbindt Chaja Polak het heden en het verleden. (...) Polak laat in een beeldende, sobere en gevoelige stijl zien hoe Bronia met alle kracht maar toch tevergeefs probeert de wereld waarin ze nu leeft en de wereld van Auschwitz gescheiden te houden. (...) 'Twintig minuten' laat de verwoestende gevolgen van een dramatische gebeurtenis zien maar ook de onmacht van taal.  
Nederlands Dagblad  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • romans over concentratiekamp Auschwitz
  • romans over oorlogsverledens

Details:

Auteur(s)Chaja Polak
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789025444822
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's96
Verschijningsdatum
Afmetingen208 x 130 x 16 mm.
Gewicht237 gr.  

Recent bekeken producten