Uitverkoren

A.F.Th. van der Heijden • Hardcover

eci vaste klant 20% korting voor
vaste klanten

Lees meer
€ 14,32

Overal elders € 17,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen

Uitverkoren is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Met het voltooien van de requiemroman Tonio had A.F.Th. van der Heijden nog lang niet alles gezegd over zijn op 23 mei 2010 verongelukte zoon.

De interviews in de dagen en weken volgend op de publicatie beantwoordde hij niet mondeling, maar schriftelijk. Die artikelen, zes in totaal, groeiden uit tot zorgvuldig gecomponeerde, essay-achtige teksten over de ontstaansgeschiedenis van Tonio en de overlevingsstrategieën van de achtergebleven ouders.

In Uitverkoren zijn deze interviews verzameld en aangevuld met de novelle Uitverkoren, de oertekst die aan de basis lag van de requiemroman. Ook is het dankwoord opgenomen dat Van der Heijden uitsprak toen hij in mei 2013 de P.C. Hooft-prijs voor proza ontving. Het was die dag, 30 mei, drie jaar na de rampzalige Pinksterdag, dat Van der Heijden weer naar buiten trad en een periode van eenzame opsluiting afsloot.

Zo omspant Uitverkoren de moeilijkste jaren uit het leven van Adri van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Een nietsontziend en onthullend boek over de dood, over schrijven, en over het schrijven over de dood.

Dit boek in de pers

De verzamelde, aangenaam lezende stukken bieden een welkom perspectief aan het verdriet dat tot Tonio leidde, en het succes dat erop volgde.  
Humo  

Je ziet Van der Heijden schrijven in zijn werkkamer, onrustig heen en weer bewegend op zijn stoel, driftig soms andere muziek opzettend, met verkrampte kaken voorovergebogen aan zijn bureau zittend en dan weer door de kamer ijsberend, onrustig in zijn lichaam en zijn geest, en je ziet hem die onrust op papier brengen, maar wel met de juiste beelden, de juiste dynamiek, en tegen de verstarring en tegen de dood.  
Het Parool  

Huiveringwekkend mooi.  
Dagblad De Limburger  

Net als in Tonio zet Van der Heijden ook in Uitverkoren alle middelen in die de Nederlandse taal hem maar kan bieden om zijn verdriet, zijn schaamte, zijn trots en zijn twijfels onder woorden te brengen. In dertig pagina's legt hij de grondslag voor wat een onvergetelijk literair monument voor zijn zoon zou worden. Uitverkoren vormt daarmee het mooiste deel van het boek.  
HDC Media  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • persoonlijke verhalen over het verlies van een kind
  • serieuze verhalen over wereldse zaken

Details:

Auteur(s)A.F.Th. van der Heijden
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023486916
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's224
Verschijningsdatum
Afmetingen223 x 145 x 20 mm.
Gewicht322 gr.  

Recent bekeken producten