Verboden gebied

Mary Borden • Hardcover eci.be lezers

€ 17,90

Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Mary Borden was de dochter van een miljonair in Chicago. Ze trok naar Europa en richtte in de Eerste Wereldoorlog eigen veldhospitalen op vlak achter het loopgravenfront in België. Afschuwelijk verminkte, bloedende en krijsende soldaten werden er binnen gebracht, vers van het slagveld. Net als schrijfster Ellen LaMotte, die overigens als verpleegster werkte in een van Bordens hospital en daarvan in Het kielzog van de oorlog (De Bezige Bij, 2009) verslag deed, liet Borden zich in haar verhalen en verslagen van het front niets gelegen liggen aan de officiële, zeer opgesmukte versies van wat er in de oorlog gebeurde: onverbloemd en genadeloos schrijft ze over wat ze zag en meemaakte. En net als LaMotte ondervond ze de grootste moeilijkheden om haar Verboden gebied gepubliceerd te krijgen.

Mary Borden (1886-1968) stamde uit een zeer welgestelde familie in Chicago. Ze trok naar Europa waar ze zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog veldhospitalen oprichtte, waarin ze zelf ook als verpleegster dienstdeed. Ze beschouwde zichzelf nadrukkelijk ook als schrijfster en publiceerde een groot aantal werken.

Dit boek in de pers

In vignetten legt zij met woorden de vinger op de wonde. Wie van Mortiers magistrale taalepos houdt, begrijpt waar hij de mosterd vandaan haalde.  
Knack  

Een klassieker, waarin frontverpleegster Borden onverbloemd de gruwelen van de oorlog beschrijft.  
NRC  

Bordens stijl is uiterst effectief. Ze gebruikt prachtige poëtische beelden, overduidelijk niet gezocht en fris alsof ze gisteren zijn geschreven. Het is razend knap hoe ze haar eigen gevoelens aan de kant heeft weten te zetten. Juist door de laconieke beschrijvingen komt de gruwel van de oorlog harder aan... We mogen blij zijn dat dit boek door Erwin Mortier uit het verboden gebied is gesmokkeld.  
Nu.nl  

De inleiding door Erwin Mortier is informatief en plaatst het boek in historisch perspectief.  
Medisch Contact  

Er zijn nog geen reviews voor dit boek

Schrijf een review en maak kans op € 50

Schrijf een review

Details:

Auteur(s)Mary Borden
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789023465638
TaalNederlands
UitvoeringHardcover
Aantal pagina's192
Verschijningsdatum
Afmetingen209 x 135 x 22 mm.
Gewicht297 gr.  

Recent bekeken producten