WDBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties)

G.W.B. van Westen • Paperback

€ 15,00

3 - 5 Werkdagen

Bestellen Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

In dit Fiscaal Dossier wordt eerst uitgelegd waarom het in de praktijk erg lastig kan zijn om een arbeidsrelatie juridisch juist te kwalificeren. Is het een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht? Een overeenkomst van opdracht met een echte ondernemer bijvoorbeeld, al dan niet werkend vanuit een BV, zal niet snel kunnen worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. De eerstverantwoordelijke voor de beoordeling van een arbeidsrelatie is een opdrachtgever.
Het probleem echter waarvoor een opdrachtgever zich in de praktijk gesteld ziet is dat hij niet kan zien of degene die stelt ondernemer te zijn ook als zodanig is erkend door de Belastingdienst. Onder de werking van de VAR werden opdrachtgevers beschermd tegen een onjuiste inschatting van een arbeidsrelatie, mits de opdrachtnemer beschikte over een VAR-wuo of een VAR-dga.
Wat is er over van die bescherming na het vervallen van de VAR en het inwerking treden van de Wet DBA per 1 mei 2016? De modelovereenkomsten uit hoofde van de Wet DBA moeten voortaan die bescherming bieden. Maar is het eigenlijk wel noodzakelijk om met de door de Belastingdienst goedkeurde modelovereenkomsten te werken. Zijn er misschien nog alternatieven?
Deze en andere vragen worden in dit Fiscaal Dossier op een helder leesbare en praktijkgerichte wijze beantwoord. Als bijlagen van dit Fiscaal Dossier zijn relevante parlementaire stukken en passages daaruit opgenomen.

Details:

Auteur(s)G.W.B. van Westen
UitgeverijSdu Uitgevers
ISBN9789012397551
TaalNederlands
UitvoeringPaperback
Aantal pagina's84
Verschijningsdatum
SerieFiscaal Dossier
Afmetingen244 x 159 x 6 mm.
Gewicht154 gr.

Recent bekeken producten