1936-   eReader eBook

Auke Kok • eBook

€ 12,99

Direct downloaden

1936 is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Met drie gouden en een zilveren medaille keerde de zeventienjarige Rie Mastenbroek terug naar Nederland, waar de zwemster werd onthaald als de ‘keizerin van Berlijn’. Maar er waren meer opvallende Hollandse sterren, zoals Tinus Osendarp, die het opnam tegen de legendarische Jesse Owens. De sprinter – en later SS’er – won tweemaal brons en werd door de pers gevierd als ‘de snelste blanke op aarde’. Na de oorlog werden de Spelen van 1936 beschouwd als een gigantische propagandastunt waarmee Hitler en Goebbels de wereld zand in de ogen hadden gestrooid. Wat betekende dat voor onze atleten? Hadden zij thuis moeten blijven, zoals onder anderen de bokser Ben Bril? Hoe waren de discussies vooraf en waarom zijn sommigen er hun leven lang gebukt onder gegaan? Tachtig jaar na dato beschrijft Auke Kok het fascinerende verhaal van de Nederlanders die naar Berlijn gingen.

Reviews & recensies

de eci redactie

In rubriek

Belangrijk boek over het verloop van de Spelen van 1936 in Nazi-Duitsland en de gevolgen die het heeft gehad op het leven van sommige sporters. Gedegen historisch onderzoek.

We weten natuurlijk allemaal wel dat Adolf Hitler de Olympische Spelen van 1936 heeft gebruikt om propaganda te maken voor Nazi-Duitsland. In dit boek lees je hoe dat allemaal in werkelijkheid is gebeurd. Bijvoorbeeld dat de bordjes ‘Verboden voor Joden’ even tijdelijk zijn weggehaald. En dat enkele Joden tijdelijk op belangrijke posities gehandhaafd werden. De Duitsers zorgden ervoor dat het de atleten aan niets ontbrak en qua sportfaciliteiten was alles het beste van het beste en het nieuwste van het nieuwste. Hiermee presenteerde Duitsland zich als een land dat de klappen van de oorlog goed te boven was gekomen. Hoe leefde dit onder de sporters? Prikten ze door deze façade heen? Gingen ze wel, of geloofden ze het niet? Kok belicht in dit boek vooral de verhalen va de sporters, en met name dat van Rie Mastenbroek en Tinus Osendarp. Hij beschreef niet alleen hoe het eraan toe ging in 1936, maar ook welke invloed deelname gehad heeft op het verloop van het leven van sommige sporters. Een belangwekkend boek.

Bekijk alle reviews van de eci redactie 


Details:

Auteur(s)Auke Kok
UitgeverijBezige Bij, De
ISBN9789400404625
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's219
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met digitaal watermerk
ePub met digitaal watermerk (Social DRM) is een formaat met sociale beveiliging. Hierbij wordt het eBook gemarkeerd met zichtbare (je naam voor ieder hoofdstuk) en onzichtbare kenmerken. Met Social DRM ben je niet gebonden aan een Adobe ID. Je kunt deze eBooks lezen op alle e-readers, dus met of zonder Adobe ID.
Bestandsgrootte1631 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieIngeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten