Andreas Burnier Metselaar van de wereld-   eReader eBook

Elisabeth Lockhorn • eBook

€ 17,99

Direct downloaden

Andreas Burnier Metselaar van de wereld is ook verkrijgbaar als:

Zet op verlanglijstje

Korte inhoud

Schrijver en criminoloog Andreas Burnier / Ronnie Dessaur (1931-2002) was een leven lang ontheemd, hetgeen zijn weerslag vond in indringende romans als Een tevreden lach, De litteraire salon, Het jongensuur en in talrijke essays en lezingen. Als Joods kind werd zij in de oorlog in zestien verschillende onderduikgezinnen geplaatst. Als ‘transgender avant la lettre’ worstelde zij met haar identiteit. Als feministe weigerde zij mannenhaat en gebrek aan ambitie als deugden te aanvaarden. Als wetenschapper waagde ze het te vloeken in de Kerk der Rede. Wat Reve betekende voor de mannelijke homoseksueel, betekende Andreas Burnier voor de vrouwelijke. Toen de euthanasiewet in de maak was, die door heel vooruitstrevend Nederland werd omhelsd, wees zij in een fel pamflet op de gevaren ervan en bepleitte zij andere vormen van omgang met stervenden. In een tijd dat de ziel werd afgeschaft had zij de euvele moed het over de ziel te hebben.

Dit boek in de pers

Elisabeth Lockhorn schreef een indringende biografie van deze complexe vrouw, die een van de voorlopers van de homo-emancipatie was. Burniers joodse essays zijn een mooie aanvulling op die levensbeschrijving.  
NRC  

Ze schreef over vrouwelijke homoseksualiteit toen dat nog taboe was, ze was wars van modes en had vijanden van formaat. Schrijfster en criminoloog Andreas Burnier ging haar eigen weg in feminisme, wetenschap en spiritualiteit. Het is biograaf Elisabeth Lockhorn gelukt van de vele kwesties één verhaal van te maken.  
De Volkskrant  

Andreas Burnier, metselaar van de wereld leest werkelijk als een spannende roman. (...) Wat deze biografie je ook meegeeft, is dat ze helder blijf formuleren. Zoals Lockhorn er überhaupt in is geslaagd belangstelling te werken voor het oeuvre van Burnier - hierna wil je boeken van háár lezen. En dan heb je als biograaf je werk goed gedaan.  
Het Parool  

Een vuistdikke, rijke biografie die leest als een pageturner.  
Trouw  

Lockhorn heeft een leeuwenklus geklaard door zo'n gecompliceerd, rijk en tegendraads leven te openbaren in ordentelijke lijnen en hoofdstukken, vol met aangrijpende getuigenissen en smakelijke anekdotes over alle transformaties die Burnier doormaakte.  
De Groene Amsterdammer  

Elisabeth Lockhorn schreef een meeslepend biografisch portret van Andreas Burnier. Ruim zeven jaar werkte ze aan dit boek, waarvoor ze heel veel research deed en dat verluchtigd is met pakkende en illustratieve citaten.  
Nederlands Dagblad  

Boekenadvies op maat

eci adviseert op basis van inhoud, genre en stijl

Enthousiast over dit boek?

Dan raken deze boeken je ook

Of zoek je andere…

  • biografieën
  • lichtvoetige literaire non-fictie

Details:

Auteur(s)Elisabeth Lockhorn
UitgeverijAtlas Contact
ISBN9789045028651
TaalNederlands
UitvoeringeBook
Aantal pagina's562
Verschijningsdatum
Formaat
ePub met Adobe DRM
ePub met Adobe DRM is een formaat voorzien van DRM beveiliging van Adobe. DRM staat voor Digital Rights Management en dit is een techniek om het illegaal kopi�ren van digitale bestanden tegen te gaan.
Bestandsgrootte4391 KB
KopieerrechtenKopiëren is niet toegestaan
PrintrechtenPrinten is niet toegestaan
VoorleesfunctieUitgeschakeld
Afmetingen1 x 1 x 1 mm.
Gewicht1 gr.

Recent bekeken producten